Ekonomický rast spomalí, tvrdí Lagardeová. Tesla zverejnila výsledky

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 22.07.2022

DomovSprávyEkonomický rast spomalí, tvrdí Lagardeová. Tesla zverejnila výsledky

Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok zvýšila základnú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov. Jednalo sa o prvé navýšenie po 11 rokoch. Týmto krokom ECB dostala depozitnú sadzbu na 0 %, pričom od roku 2014 sa pohybovala v záporných hodnotách. Európsky index Stoxx 600 reagoval pozitívne a uzavrel o 0,3 % v zelených číslach, pričom akcie finančných služieb vzrástli o 2,1 %. Na tlačovej konferencii po oznámení prezidentka ECB Christine Lagardeová uviedla, že s vysokou infláciou je naďalej potrebné počítať.

„Nadmerná výška inflácie je aj naďalej nežiaduca a očakáva sa, že nejaký čas zostane nad naším cieľom. Najnovšie údaje naznačujú spomalenie ekonomického rastu, čo zatemňuje výhľad na druhú polovicu roku 2022 a ďalej.“
Christine Lagardeová, prezidentka ECB

Ruský plyn opäť začal prúdiť do Európy cez plynovod Nord Stream 1. Vo štvrtok popoludní boli dodávky zemného plynu do Nemecka na úrovni 40 % kapacity plynovodu. Obavy z úplnej odstávky dodávok plynu sa tak nenaplnili. Od 11. júla bol plynovod mimo prevádzky a panovali obavy, že vďaka zhoršujúcej sa situácii medzi západom a Ruskom by dodávky nemuseli byť obnovené. Vladimír Putin v tomto týždni vyhlásil, že spoločnosť Gazprom je aj naďalej pripravená plniť svoje záväzky dodávok zemného plynu.

Cena zlata sa v týždni dostala pod hodnotu 1700 USD za trójsku uncu. Zostupná trajektória ťahá XAUUSD na najnižšiu úroveň od augusta 2021. Cenu zlata zaťažili jastrabie postoje centrálnej banky. Vyhliadky na ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb zo strany hlavných centrálnych bánk sa stávajú kľúčovým faktorom, ktorý prispieva k odlivu od nevýnosného zlata.

Spoločnosť Tesla v stredu oznámila štvrťročný pokles tržieb a ziskov. Jej konečné výsledky sa znížili v dôsledku obmedzenia dodávateľského reťazca, inflácie a predĺženej odstávky v Číne. Cena akcií spoločnosti vzrástla po vyhlásení výsledkov až o 4 %. Tesla vygenerovala v druhom štvrťroku tržby 16,9 miliardy USD, čo je pokles z 18,8 miliardy USD v prvom štvrťroku. CEO spoločnosti Elon Musk tiež odhalil, že v tomto štvrťroku Tesla predala 75 % svojich bitcoínov. Boli predané mince za 963 miliónov USD.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Základy technickej analýzy

Technická analýza predstavuje spôsob analýzy ceny podkladového aktíva s cieľom predikcie jej budúceho vývoja ceny. Technická analýza sa zameriava čisto na cenu (graf) a historické dáta a ukazovatele.

Ako na obchodovanie na páku

Pákový efekt umožňuje traderovi obchodovať s vyššou sumou, akou disponuje na svojom účte. Takéto obchodovanie je pravdaže na úkor vyššieho rizika. Má avšak zmysel využívať páku? Ak áno, ako na to?

Kapitálové životné poistenie – správna dlhodobá investícia?

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Čo sa oplatí viac – obchodovať na burze alebo investovať?

Oplatí sa venovať tradingu / obchodovaniu na burze alebo radšej investovať? Túto otázku si kladie veľké množstvo ľudí a preto vám prinášame článok, ktorý vám objasní, čo sa vám vo vašej situácii oplatí viac.

Základy investovania do dlhopisov

Dlhopisy spolu s akciami patria najdôležitejšie investičné inštrumenty. Zatiaľ čo pri investovaní do akcií sa stávate akcionárom danej spoločnosti, pri dlhopisoch je vaše postavenie voči spoločnosti výrazne odlišné.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť