ECB znížila depozitnú sadzbu o 10 bps. Tiež opätovne zaviedla QE v objeme 20 mld. Mesačne

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 13.09.2019

DomovECB znížila depozitnú sadzbu o 10 bps. Tiež opätovne zaviedla QE v...

Pondelok

V pondelok v Británii vstúpil do platnosti nový zákon, ktorý stanovuje vláde, aby dohodu ohľadom brexitu presadila v parlamente do 19. októbra, alebo aby získala od zákonodarcov dovolenia pre “no-deal”. Ak sa kabinetu nepodarí splniť ani jednu z týchto podmienok, tak musí požiadať o odklad brexitu do 31. januára 2020.

Člen bankovej rady Vojtěch Benda konštatoval, že ČNB stále predpokladá, že koruna bude voči euru spevňovať, hoci oveľa menej, než predpovedala v minulosti.

Talianski poslanci vyslovili dôveru novej vláde. Premiér Giuseppe Conte sľúbil, že vláda bude viac spolupracovať s Európskou úniou ohľadom migrácie a štátneho rozpočtu.

Hrubý domáci produkt v Japonsku rástol v druhom štvrťroku o 0,3%, čo je mierne spomalenie v porovnaní s predchádzajúcom štvrťroku, kedy dosiahol rast o 0,4%. Analytici však toto mierne spomalenie očakávali.

Naopak vo Veľkej Británii HDP medzikvartálne stagnoval z predchádzajúceho poklesu 0,2%. Aj tak tento údaj mierne prekvapil, pretože konsenzus bol nastavený na pokles 0,1%.

Utorok

Obchodný poradca Bieleho domu Peter Navarro v utorok opäť obvinil Čínu z menovej manipulácie a ďalej uviedol, že clá sú najlepšou obranou na agresivitu Číny a že Čína vďaka nim rýchlo stráca dodávateľský reťazec.

Medziročná inflácia v Českej republike zostala v auguste na úrovni 2,9%. Pritom sa očakávalo spomalenie rastu spotrebiteľských cien na 2,8%.

Streda

Americký prezident Donald Trump v stredu na svojom twitterovom účte oznámil, že o dva týždne odloží navýšenie ciel na dovoz čínskeho tovaru z Číny. Trump ďalej uviedol, že sa jedná o gesto dobrej vôle pred ďalším kolom obchodných rokovaní, ktoré je naplánované v októbri.

Britská vláda zverejnila analýzu vplyvu brexitu bez dohody na Britániu, v ktorej sa uvádza, že by mohlo dôjsť k zdraženiu elektriny, problémom s dodávkami liekov a niektorých potravín. Tiež by nastali značné dopravné komplikácie v doprave cez Lamanšský prieliv. Podľa správy nie sú ani vylúčené nepokoje v Severnom Írsku.

Index PPI v Spojených štátoch vzrástol v auguste medziročne z 1,7% na 1,8%.

Štvrtok

Štvrtok patril zasadnutie ECB, na ktorom centrála znížila depozitnú sadzbu o desať bázických bodov a tiež oznámila reštartovanie QE od 1. novembra vo výške 20 miliárd eur. Koniec QE nebol pevne stanovený a ECB bude nakupovať dlhopisy kým to bude potrebné. Banka ďalej uviedla, že sadzby budú na súčasných alebo nižších úrovniach do doby, než sa inflácia priblíži k inflačnému cieľu.

Mario Draghi potom na tlačovej konferencii konštatoval, že rozhodnutie o znížení sadzieb a znovuzavedenie QE bola prijatá na základe slabej inflácie. Tiež zopakoval, ako už v minulosti mnohokrát, že je potrebná voľnejšia fiškálna politika.

Piatok

V piatok oznámila PBOC, že plánuje zaviesť svoju digitálnu menu prostredníctvom dvojvrstvového systému, podľa ktorého by PBOC aj komerčné banky boli legitímnymi emitentov.

Maloobchodné tržby v Spojených štátoch v auguste sa medziročne zvýšili z 3,45% na 4,1%. Medzimesačne potom maloobchodné tržby zaznamenali rast o 0,4%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Stavebné sporenie – dá sa veriť online kalkulačkám?

Majú online kalkulačky stavebného sporenia nejakú výpovednú hodnotu, alebo sú len marketingovým ťahom stavebných sporiteľní? Rozhodli sme sa to overiť a prinášame vám detailný prehľad toho, ako vychádza stavebné sporenie v roku 2019.

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Ako investovať do ETF fondov

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Podielové fondy vs. indexové ETF fondy – aké sú najnovšie trendy?

Vedeli ste, že pokiaľ máte záujem investovať prostredníctvom podielových fondov, tak máte na výber z viac ako 119 tisíc otvorených podielových fondov? Áno, tak populárne je investovanie prostredníctvom podielových fondov vo svete.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť