ECB pristúpila k rekordnému zvýšeniu sadzieb. Záujem o kryptomeny klesá

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 09.09.2022

DomovSprávyECB pristúpila k rekordnému zvýšeniu sadzieb. Záujem o kryptomeny klesá

Európska centrálna banka pristúpila k najvyššiemu zvýšeniu sadzieb v histórii, keď zdvihla úrokové sadzby o 75 bázických bodov. Základná sadzba je novo na 1,25 % a depozitná sadzba sa posunula na 0,75 %. ECB zároveň konštatovala, že vo zvyšovaní sadzieb bude pokračovať. Guvernérka ECB Christine Lagardeová na tlačovej konferencii informovala, že banková rada o tomto kroku rozhodla jednomyseľne. Trhy teraz predikujú hike o pol percentuálneho bodu na nasledujúcom októbrovom zasadnutí.

Cena surovej ropy sa v stredu dostala na svoje sedemmesačné minimá od vypuknutia vojenského konfliktu na Ukrajine.

„Prízrak recesie, ktorá oslabuje dopyt v celom západnom svete, sa blíži realite, pretože prudko rastúca inflácia a rastúce úrokové sadzby narúšajú spotrebu.“
Stephen Brennock, analytik PVM

Celkový trh s kryptomenami klesol po incidente s Terra USD pod 1 bilión dolárov. A to aj preto, že sa bitcoin blíži k najnižšej cene v roku 2022. Najznámejšia kryptomena sa tento týždeň prepadla o viac ako 6 %. Momentálne je záujem o kryptomeny oveľa menší ako v novembri 2021, kedy bitcoin dosiahol maximálnu cenu 69 000 dolárov a globálny trh s kryptomenami sa dosiahol na 2,9 bilióna dolárov.

Goldman Sachs očakáva tento mesiac strmší rast sadzieb v USA, teda zvýšenie o 75 bázických bodov.

„Predstavitelia Fedu sa v poslednej dobe vyjadrovali v jastrabom duchu a zdalo sa, že naznačujú, že pokrok smerom k skroteniu inflácie nebol taký jednotný alebo taký rýchly, ako by si priali.“
analytik investičnej banky Goldman Sachs

Futures kontrakty na úrokové sadzby Fed naznačujú asi 77% šancu na zvýšenie o 75 bázických bodov na septembrovom zasadnutí a vrchol základnej úrokovej sadzby okolo 4% na začiatku roka 2023.

Bank of Canada zvyšuje úrokovú sadzbu o 75 bázických bodov. Naďalej tiež pokračuje v kvantitatívnom uťahovaní. Kanadská ekonomika stále zaznamenáva silný dopyt a trh práce zostáva robustný. Hrubý domáci produkt Kanady tak vzrástol v druhom štvrťroku o 3,3 %.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Základy investovania do dlhopisov

Dlhopisy spolu s akciami patria najdôležitejšie investičné inštrumenty. Zatiaľ čo pri investovaní do akcií sa stávate akcionárom danej spoločnosti, pri dlhopisoch je vaše postavenie voči spoločnosti výrazne odlišné.

Podielové fondy vs. indexové ETF fondy – aké sú najnovšie trendy?

Vedeli ste, že pokiaľ máte záujem investovať prostredníctvom podielových fondov, tak máte na výber z viac ako 119 tisíc otvorených podielových fondov? Áno, tak populárne je investovanie prostredníctvom podielových fondov vo svete.

Ako investuje miliardár Warren Buffett?

Warren Buffett je jedným z najúspešnejších investorov všetkých čias a zároveň jedným z najbohatších ľudí na svete. Svoje prvé akcie nakúpil už keď mal 11 rokov. Viete akým spôsobom investujte táto legenda?

Najčastejšie využívané indikátory pri technickej analýze

Väčšina obchodníkov na burze využíva pri tradingu stratégie vytvorené na základe technickej analýzy a analýzy ceny /grafu. Veľké množstvo traderov takúto analýzu dopĺňa taktiež o indikátory a oscilátory.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť