ECB posunula prípadné zvýšenie úrokových sadzieb do prvej polovice budúceho roka

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 7.6.2019

DomovECB posunula prípadné zvýšenie úrokových sadzieb do prvej polovice budúceho roka

Pondelok

Saudský minister pre ropu Khalid A Al-Falíh v pondelok konštatoval, že verí v predĺženie dohody OPEC + za jún tohto roku.

Bullard z Fedu sa domnieva, že budúce zníženie sadzieb by mohlo byť odôvodnené rastom podnikateľských a inflačným rizikami. Inverzná krivka podľa Bullarda signalizuje, že je potrebné znížiť sadzby, pretože trh tým naznačuje, že sú sadzby na príliš vysokých úrovniach. Tiež sa zmienil, že plán ohľadom súvahy Fedu je dobrý a nie je potreba sa im zaoberať.

Index nákupných manažérov vo výrobnom sektore v Spojených štátoch klesol z 52,8 bodov na 52,1 bodov. Trh pritom očakával rast na 53 bodov.

Utorok

Japonský minister financií Aso v utorok zopakoval, že nie je v pláne akákoľvek zmena ohľadom dane z obratu.

RBA na svojom zasadnutí znížila svoju hlavnú úrokovú sadzbu z 1,5% na 1,25%. Cutom chce aby banka podporila trh práce, ktorému sa aj naďalej bude venovaná veľká pozornosť. Zníženie sadzieb má tiež prispieť k rýchlejšiemu dosiahnutiu inflačného cieľa.

Guvernér Lowe potom na tlačovej konferencii poznamenal, že nie je vylúčené, že dôjde k ďalšiemu zníženiu. Znižovanie sadzieb povedie k poklesu AUD, čo podporí austrálsky vývoz. Ďalej tiež dodal, že ak miera nezamestnanosti klesne pod 4,5%, tak by malo dôjsť k rastu inflácie smerom k inflačnému cieľu banky.

Zo strany guvernéra Fedu Powella sme sa dočkali pomerne holubičích komentárov, keď oznámil, že americká centrálna banka bude konať podľa potreby, aby udržala ekonomickú expanziu, a ak by obchodné vojny amerického prezidenta Donalda Trampa začali výrazne negatívne ovplyvňovať ekonomiku USA, tamojšia centrálna banka zasiahne. Trhy už počítajú s minimálne jedným znížením sadzieb zo strany Fedu v tomto roku.

Inflácia v eurozóne zaznamenala v máji medziročné spomalenie z 1,7% na 1,2%, keď sa očakávalo, že bude rásť o 1,3%.

Streda

Európska komisia v stredu začala disciplinárne konanie proti Taliansku kvôli verejnému dlhu. Podpredseda Európskej komisie Dombrovskis kritizoval taliansku vládu, že jej rozhodnutia poškodzujú taliansku ekonomiku.

Z Béžovej knihy (správa FEDu k situácii US ekonomiky) vyplynulo, že ekonomika v Spojených štátoch pokračovala na jar v raste. Rad firiem má ale obavy z negatívnych dôsledkov obchodnej vojny s Čínou.

Americký centrálny bankár Kaplan sa domnieva, že je príliš skoro na to, aby FED teraz uvažovala o znížení sadzieb. Aby došlo ku cutu bude treba vidieť ďalšie spomalenie ekonomiky, dodal.

HDP v Austrálii v prvom štvrťroku medzikvartálne vzrástlo o 0,4%, keď sa očakával rast o 0,5%.

Podľa organizácie ADP v súkromnom sektore USA v máji vzniklo 27 tis. nových pracovným miest. Analytici očakávali, že vznikne 180 tis. pracovných miest.

Štvrtok

Najväčšou makroekonomickou udalosťou vo štvrtok bolo zasadnutie ECB, na ktorom banka ponechala podľa očakávania sadzby bezo zmeny. Tiež posunula očakávané zvýšenie sadzieb, až na prvú polovicu budúceho roka. ECB zverejnila novú prognózu, v ktorej mierne zhoršila rast inflácie a ekonomiky v nasledujúcich dvoch rokoch. Tiež zverejnila podmienky TLRO, ktoré už nie sú tak priaznivé pre banky.

Draghi na tlačovke prezradil, že od niektorých členov bankovej rady odzneli návrhy na znovuzavedenie QE či zníženie úrokových sadzieb. Tiež ďalej poznamenal, že fundamenty v prvom štvrťroku dopadli trochu lepšie, než sa očakávalo.

Ratingová agentúra Moodys oznámila, že schvaľuje nový rozpočet Nového Zélandu. Ďalej tiež konštatovala, že aj keď sa zvýšia vládne výdavky, tak si Nový Zéland stále zachová fiškálnu disciplínu.

Piatok

V piatok sme sa dočkali miery nezamestnanosti vo Švajčiarsku, ktorá klesla z 2,4% na 2,3%, čo bolo podľa očakávania trhu.

NFP report z amerického trhu práce dopadol o mnoho horšie, než sa očakávalo, keď bolo vytvorené 75 tis. pracovných miest. Odhady boli nastavené na 175 tis. nových pracovných miest.

V Kanade tiež klesla miera nezamestnanosti z 5,7% na 5,4%. Analytici pritom odhadovali, že miera nezamestnanosti zostane nezmenená na 5,7%

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Investičné životné poistenie – najdrahší investičný produktov vôbec?

Investičné životné poistenie predstavuje kombináciu poistenia a investovania do podielových fondov. Takáto kombinácia sporenia s poistením vás avšak vie výjsť na poplatkoch oveľa viac, ako by ste si mysleli...

Základné rozdiely medzi investovaním do akcií a ETF fondov

ETF fondy predstavuje nástroj, prostredníctvom ktorého sa dá investovať do rôznych finančných inštrumentov, akými sú napríklad aj akcie. Viete aké sú výhody a nevýhody ETF fondov oproti akciám?

Ako na obchodovanie na páku

Pákový efekt umožňuje traderovi obchodovať s vyššou sumou, akou disponuje na svojom účte. Takéto obchodovanie je pravdaže na úkor vyššieho rizika. Má avšak zmysel využívať páku? Ak áno, ako na to?

Ako investovať do ETF fondov

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Najčastejšie využívané indikátory pri technickej analýze

Väčšina obchodníkov na burze využíva pri tradingu stratégie vytvorené na základe technickej analýzy a analýzy ceny /grafu. Veľké množstvo traderov takúto analýzu dopĺňa taktiež o indikátory a oscilátory.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť