Nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti v USA v minulom týždni vzrástli na 373 000 oproti 371 000 z predminulého týždňa. Trh počítal s poklesom k 350 000. Pred vypuknutím pandémie sa počty žiadosti pohybovali pod hranicou 200 000. Počet dlhodobých žiadostí o podporu sa znížil o 145 000 na 3,34 mil. Trh sa však teraz obáva, že pracovný trh v USA začína strácať na sile z prvej polovice roka a mohol by naďalej čeliť ťažkostiam.

ECB oznámila, že pre cenovú stabilitu bude najlepší inflačný cieľ na rovnej 2%. Aktuálne centrálna banka pracuje na dosiahnutí rastu inflácie blízko pod touto hranicou. Očakáva tiež, že bude možné krátkodobo hranicu 2% prestreliť. Do teraz pracovala s cieľom “pod 2%”, analytici tak očakávajú pokračovanie v uvoľnenej menovej politike. O žiadnu veľkú zmenu sa teda nejedná.

Miera nezamestnanosti v SR v júni klesla z úrovne 3,9% na 3,7%. Dostala sa tak na rovnakú úroveň ako v rovnakom mesiaci minulého roka. Na pracovný trh priaznivo pôsobí uvoľňovanie a prebiehajúce oživenie rastu ekonomiky.

Ekonomika Veľkej Británie v máji rástla medzimesačne o 0,8%, trh očakával rast až o 1,5%. V apríli ekonomika narástla o 2%.

Priemyselná výroba v máji v Nemecku spomalila na 17,3% medziročne oproti revidovaným 27,6% v apríli. V Česku klesla o výrazných 3,6%. Dôvodom je nedostatok dielov a surovín do výroby, a to predovšetkým automobilov.

Maloobchodné tržby očistené o kalendárne vplyvy sa medziročne v máji zvýšili reálne o 5,8%, bez očistenia o 8,1%. Po očistení o sezónne vplyvy medzimesačne vzrástli o 7,3%. Vývoj tržieb ovplyvnilo uvoľňovanie opatrení. Zvýšenie tržieb zaznamenal predovšetkým predaj odevov a obuvi alebo počítačového a komunikačného zariadenia. Dvojciferný rast (o 15,6%) zaznamenal naďalej aj predaj cez internet.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.