ECB oznámila 2% inflačný cieľ. Pracovný trh v USA začína strácať na sile

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 09.07.2021

DomovSprávyECB oznámila 2% inflačný cieľ. Pracovný trh v USA začína strácať na...

Nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti v USA v minulom týždni vzrástli na 373 000 oproti 371 000 z predminulého týždňa. Trh počítal s poklesom k 350 000. Pred vypuknutím pandémie sa počty žiadosti pohybovali pod hranicou 200 000. Počet dlhodobých žiadostí o podporu sa znížil o 145 000 na 3,34 mil. Trh sa však teraz obáva, že pracovný trh v USA začína strácať na sile z prvej polovice roka a mohol by naďalej čeliť ťažkostiam.

ECB oznámila, že pre cenovú stabilitu bude najlepší inflačný cieľ na rovnej 2%. Aktuálne centrálna banka pracuje na dosiahnutí rastu inflácie blízko pod touto hranicou. Očakáva tiež, že bude možné krátkodobo hranicu 2% prestreliť. Do teraz pracovala s cieľom “pod 2%”, analytici tak očakávajú pokračovanie v uvoľnenej menovej politike. O žiadnu veľkú zmenu sa teda nejedná.

Miera nezamestnanosti v SR v júni klesla z úrovne 3,9% na 3,7%. Dostala sa tak na rovnakú úroveň ako v rovnakom mesiaci minulého roka. Na pracovný trh priaznivo pôsobí uvoľňovanie a prebiehajúce oživenie rastu ekonomiky.

Ekonomika Veľkej Británie v máji rástla medzimesačne o 0,8%, trh očakával rast až o 1,5%. V apríli ekonomika narástla o 2%.

Priemyselná výroba v máji v Nemecku spomalila na 17,3% medziročne oproti revidovaným 27,6% v apríli. V Česku klesla o výrazných 3,6%. Dôvodom je nedostatok dielov a surovín do výroby, a to predovšetkým automobilov.

Maloobchodné tržby očistené o kalendárne vplyvy sa medziročne v máji zvýšili reálne o 5,8%, bez očistenia o 8,1%. Po očistení o sezónne vplyvy medzimesačne vzrástli o 7,3%. Vývoj tržieb ovplyvnilo uvoľňovanie opatrení. Zvýšenie tržieb zaznamenal predovšetkým predaj odevov a obuvi alebo počítačového a komunikačného zariadenia. Dvojciferný rast (o 15,6%) zaznamenal naďalej aj predaj cez internet.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Kapitálové životné poistenie – správna dlhodobá investícia?

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Investičné životné poistenie – najdrahší investičný produktov vôbec?

Investičné životné poistenie predstavuje kombináciu poistenia a investovania do podielových fondov. Takáto kombinácia sporenia s poistením vás avšak vie výjsť na poplatkoch oveľa viac, ako by ste si mysleli...

Ako na obchodovanie na páku

Pákový efekt umožňuje traderovi obchodovať s vyššou sumou, akou disponuje na svojom účte. Takéto obchodovanie je pravdaže na úkor vyššieho rizika. Má avšak zmysel využívať páku? Ak áno, ako na to?

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Základy investovania do dlhopisov

Dlhopisy spolu s akciami patria najdôležitejšie investičné inštrumenty. Zatiaľ čo pri investovaní do akcií sa stávate akcionárom danej spoločnosti, pri dlhopisoch je vaše postavenie voči spoločnosti výrazne odlišné.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť