Česká národná banka na svojom májovom zasadnutí podľa očakávania ponechala základnú úrokovú sadzbu na 0,25%. V novej makroekonomickej prognóze došlo k pomerne značnému zhoršeniu odhadu vývoja ekonomiky pre tento rok z 2,2% na 1,2%. V nasledujúcom roku však ČNB prognózu upravila smerom nahor a novo teda počíta s rastom ekonomiky o 4,3%, keď v februárovej prognóze predikoval rast o 3,8%.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok na tlačovej konferencii informoval, že s veľkou pravdepodobnosťou dôjde už v tomto roku k zvýšeniu úrokových sadzieb. “Predpokladám, že sa k diskusii o sadzbách vrátime už na budúcom rokovaní. O tom, koľko to zvýšenie bude, si netrúfam špekulovať, pretože situácia je stále rozkolísaná. Ale o tom, že k nejakému zvýšeniu tento rok dôjde, som presvedčený, a že zahájime cestu k normálnejším úrokovým sadzbám, o tom som tiež presvedčený”, dodal Rusnok.

Guvernér je tiež optimistický ohľadom vývoja nielen domácej, ale aj svetovej ekonomiky, čo podľa neho povedie k cenovým tlakom, a aj preto bude musieť ČNB na túto situáciu zareagovať najmenej jedným “hikom”.

Americká ministerka financií Janet Yellenová v utorok vydesila trhy, keď konštatovala, že pravdepodobne bude potrebné zvýšiť úrokové sadzby kvôli zabráneniu prehriatia ekonomiky, ktorá je masívne podporovaná fiškálnymi aj monetárnymi stimulmi. Vyzerá to tak, že Fed je opačného názoru, pretože podľa jeho najnovšej prognózy by k zvyšovaniu sadzieb malo dôjsť najskôr v roku 2024.

Podľa nemeckej priemyselnej a obchodnej komory (DIHK) by sa mal export v najväčšej európskej ekonomike v tomto roku zvýšiť o 8%. Rast vývozu by mal byť predovšetkým  podporovaný silným dopytom z Číny a Spojených štátov. Došlo tak k zlepšeniu predchádzajúcej prognózy, ktorá počítala s 6% rastom exportu . V minulom roku nemecký export poklesol o 9,3% na 1,21 bilióna eur, čo predstavovalo najprudší pokles od svetovej krízy z roku 2009.

Šéf záchranného fondu eurozóny (ESM) Klaus Regling sa domnieva, že dlhový strop vo výške 60%, ktorý bol ukotvený v Maastrichtskej zmluve, už nedáva príliš zmysel a malo by dôjsť k jeho revízii. Európska komisia už prisľúbila, že do konca roka preskúma a reviduje fiškálne pravidlá EÚ.

Britská centrálna banka na májovom zasadnutí ponechala jednohlasne základnú úrokovú sadzbu úrovni 0,1%. Program skupovania aktív (kvantitatívne uvoľňovanie ) tiež banka ponechala vo výške 895 miliárd libier. V aktualizovanej prognóze BoE očakáva, že ekonomika tento rok porastie o 7,25%, oproti predchádzajúcemu odhadu, ktorý kalkuloval s 5% posilnením ekonomiky.

Miera nezamestnanosti v Spojených štátoch v apríli prekvapivo vzrástla z marcových 6% na 6,1%. Analytici oslovení agentúrou Reuters pritom predpovedali pokles miery nezamestnanosti na 5,8%.

Zo Spojených štátov boli tiež zverejnené dáta ohľadom počtu vytvorených nových pracovných miest mimo poľnohospodárstva (NFP ) za apríl, v ktorom sa podarilo vytvoriť len 266 tis. nových pracovných miest, čo bolo hlboko pod odhadmi trhu, ktorý očakával nárast nových pracovných miest o jeden milión. Americký dolárový index (DXY) na piatkovej fundamentálne “sklamanie” zareagoval okamžitým poklesom.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.