Predstavitelia OPEC + sa dohodli, že v najbližších dvoch mesiacoch zníži ťažbu čierneho zlata. Konkrétne Saudská Arábia sa zaviazala, že zníži svoju ťažbu až o jeden milión barelov denne. Naopak Rusko či Kazachstan dohromady zvýši ťažbu vo februári o 75 tisíc barelov denne a v nasledujúcom mesiaci zdvihnú ťažbu taktiež o 75 tisíc barelov. Ostatní členovia OPEC sľúbili zachovanie ťažobných limitov.

Prieskum agentúry Gallup International poukázal, že presvedčenie Rusov na rozmach tamojšej ekonomiky je na najnižšej úrovni od roku 1998, kedy došlo ku krachu štátnych financií. Tento prieskum sa uskutočnil na prelome minulého novembra a decembra.

Zo záznamu z posledného rokovania bankovej rady ČNB vyplynulo, že väčšina členov bankovej rady sa domnieva, že česká ekonomika bude potrebovať menej uvoľnenú monetárnu politiku. Podľa guvernéra ČNB Jiřího Rusnok sa prvá debata o zmene nastavení monetárnej politiky uskutoční až v máji. Nie je teda vylúčené, že by sme sa mohli dočkať do konca tohto roka kozmetickému zvýšenie sadzieb.

Nezamestnanosť v Českej republike vzrástla v decembri z novembrových 3,8% na 4%, čo predstavuje 3,5-ročnej maximum, aj tak je nezamestnanosť v SR najnižšie v cele Európskej únii.

Obaja demokratickí kandidáti vyhrali voľby v Georgii a teda Demokratická strana získala väčšinu v Senáte. Demokrati tak budú kontrolovať nielen Senát, ale aj Snemovňu reprezentantov. Očakáva sa, že Demokratická strana presadí vyššie stimuly, ale tiež zvýši dane bohatým Američanom či korporáciám. Problémy by taktiež mohli mať americkí technologickí giganti, pri ktorých môže dôjsť k vyššej regulácii, či donútenia vzdať sa časti svojho businessu.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.