ČNB zvyšuje úrokovú sadzbu o 125 bodov. Fed začína s taperingom, razantne zníži nákupy dlhopisov

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 05.11.2021

DomovSprávyČNB zvyšuje úrokovú sadzbu o 125 bodov. Fed začína s taperingom, razantne...

Česká národná banka sa na svojom menovopolitickom zasadnutí rozhodla k prudkému zvýšeniu základnej úrokovej sadzby z 1,50 % na 2,75 %. Išlo teda o hike o úctyhodných 125 bázických bodov, čo predstavuje najvýraznejšie zvýšenie sadzieb od roku 1997. Analytici pritom predikovali zvýšenie sadzby maximálne o trištvrte percentuálneho bodu.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok na tlačovej konferencii informoval, že ČNB chce pokračovať k uťahovaniu menovej politiky aj v blízkej budúcnosti. Domnievame sa ale, že so sadzbami sa budeme musieť dostať na neutrálnu úroveň okolo troch percent, lepšie nad nimi,“ konštatoval Rusnok. Podľa aktuálnej prognózy Českej národnej banky by dvojtýždňová repo sadzba by sa mohla dostať v prvom kvartáli nasledujúceho roka na úroveň 3,25 %.

Naopak britská centrálna banka BoE prekvapivo ponechala základnú úrokovú sadzbu bez zmeny na úrovni 0,1 %. Všeobecne sa pritom očakávalo, že kvôli vysokej inflácii sa BoE odhodlá k hiku o štvrť percentuálneho bodu. Za zvýšenie sadzby však hlasovali iba dvaja členovia z deviatich členného menového výboru britskej centrálnej banky.

V tomto týždni tiež zasadal Fed, ktorý oznámil, že začne s taperingom. Americká centrálna banka tak zníži nákupy dlhopisov o 15 miliárd dolárov mesačne. Aktuálne Fed vykonáva kvantitatívne uvoľňovanie vo výške 120 miliárd dolárov mesačne. Na ukončenie nakupovania aktív by tak malo v júni 2022.

Čo sa týka inflácie, tak je americká centrálna banka aj naďalej presvedčená, že sa jedná o prechodný jav, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou nebude vyžadovať chvatné zvyšovanie sadzieb. Americké akciové indexy reagovali na zasadnutie banky rastom, keď dosiahli historické maximá.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Najčastejšie využívané indikátory pri technickej analýze

Väčšina obchodníkov na burze využíva pri tradingu stratégie vytvorené na základe technickej analýzy a analýzy ceny /grafu. Veľké množstvo traderov takúto analýzu dopĺňa taktiež o indikátory a oscilátory.

Investičné životné poistenie – najdrahší investičný produktov vôbec?

Investičné životné poistenie predstavuje kombináciu poistenia a investovania do podielových fondov. Takáto kombinácia sporenia s poistením vás avšak vie výjsť na poplatkoch oveľa viac, ako by ste si mysleli...

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť