ČNB zvyšuje sadzbu o 1,25 bodu. Krajiny EÚ sa vracajú k uhliu ako zdroju energie

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 24.06.2022

DomovSprávyČNB zvyšuje sadzbu o 1,25 bodu. Krajiny EÚ sa vracajú k uhliu...

V stredu došlo k ďalšiemu navýšeniu základnej úrokovej sadzby o 1,25 percentuálneho bodu. Tým sa dostala na úroveň 7 %, čo je najvyššia úroveň od roku 1999. Počas stredajšieho hlasovania hlasovalo za tento návrh 5 zo 7 centrálnych bankárov. Ide o siedme zvýšenie základnej sadzby v rade o viac ako 0,25 percentuálneho bodu.

„Cieľom intervencií je nepripustiť nežiaduce oslabovanie kurzu, a to sa darí. Keď sa pozriete na kurzy podobne situovaných mien, teda poľského zlotého alebo maďarského forintu, tak tie viac či menej oslabujú. Ide nám o to nemať tu ďalší zdroj inflácie, teda ten ktorý prechádza dovozom.“
Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Japonský jen sa v utorok prepadol voči americkému doláru na najnižšiu hodnotu od októbra 1998. Značne uvoľnená menová politika japonskej centrálnej banky bola v ostrom kontraste s agresívnym Fedom, ktorý je rozhodnutý potlačiť prudko rastúcu infláciu. Yen klesol na nové 24-ročné minimum 136,455 za dolár, čím sa rozšírili straty, ktoré už tento rok dosiahli viac ako 18 % svojej hodnoty oproti doláru.

„Zdôvodnenie je rovnaké ako v predchádzajúcich týždňoch. Bank of Japan bude posledná z G10, ktorá zvýši úrokové sadzby. Fed zrýchľuje navyšovanie úrokov a tým sa vytvára širší rozdiel výnosov.“
Colin Asher, hlavný ekonóm spoločnosti Mizuho

Ako reakciu na zníženie dodávok zemného plynu do Európy, zvažuje niekoľko krajín EÚ využitie uhlia, aby si zabezpečili dodávky energie na budúcu zimu. Tento krok prichádza po týždňoch obmedzovania dodávok plynu a obmedzenia tokov do Európy, čo prinútilo vlády EÚ hľadať alternatívne dodávky a vytvárať zásoby. Ruský štátny energetický gigant Gazprom zastavil dodávky do niekoľkých krajín EÚ kvôli odmietnutiu platiť za plyn v rubľoch. Uhlie je stále druhým najväčším zdrojom elektriny v Nemecku a vojna otvorila okno na predĺženie jeho životnosti – aspoň dočasne. Nemecká vláda však v pondelok uviedla, že je aj naďalej odhodlaná do roku 2030 postupne prestať využívať uhlie.

CEO spoločnosti Meta Platforms Mark Zuckerberg v rozhovore pre televíziu CNBC uviedol, že metaverse bude v druhej polovici tejto dekády významnou časťou biznisu spoločnosti.

„Dúfame, že sa v zásade dostaneme k približne miliarde ľudí aktívnych v metaverse, z ktorých každý bude nakupovať digitálny tovar, digitálny obsah a ďalšie veci, ktoré najlepšie zodpovedajú ich vlastnej identite. Či už je to oblečenie pre svojho avatara alebo rôzne digitálne tovary pre svoj virtuálny domov alebo veci, ktoré zdobia ich virtuálnu konferenčnú miestnosť a nástroje, aby mohli byť produktívnejší vo virtuálnej a rozšírenej realite a naprieč celým metaversom.”
Mark Zuckerberg, CEO Meta Platforms

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Ako investuje miliardár Warren Buffett?

Warren Buffett je jedným z najúspešnejších investorov všetkých čias a zároveň jedným z najbohatších ľudí na svete. Svoje prvé akcie nakúpil už keď mal 11 rokov. Viete akým spôsobom investujte táto legenda?

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Podielové fondy vs. indexové ETF fondy – aké sú najnovšie trendy?

Vedeli ste, že pokiaľ máte záujem investovať prostredníctvom podielových fondov, tak máte na výber z viac ako 119 tisíc otvorených podielových fondov? Áno, tak populárne je investovanie prostredníctvom podielových fondov vo svete.

Stavebné sporenie – dá sa veriť online kalkulačkám?

Majú online kalkulačky stavebného sporenia nejakú výpovednú hodnotu, alebo sú len marketingovým ťahom stavebných sporiteľní? Rozhodli sme sa to overiť a prinášame vám detailný prehľad toho, ako vychádza stavebné sporenie v roku 2019.

Kapitálové životné poistenie – správna dlhodobá investícia?

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť