ČNB zvýšila sadzbu na 0,75%, tento rok očakáva infláciu 3%. Nezamestnanosť v USA klesla na 5,4%

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 06.08.2021

DomovSprávyČNB zvýšila sadzbu na 0,75%, tento rok očakáva infláciu 3%. Nezamestnanosť v...

Česká národná banka sa opäť rozhodla zvýšiť základnú úrokovú sadzbu o štvrť percentného bodu na 0,75%. K zvýšenie sadzby banka prikročila v tomto roku už druhýkrát predovšetkým kvôli rastúcej inflácii, ktorá súvisí s oživením ekonomiky. Banka tiež oznámila, že chce pokračovať vo zvyšovaní repo sadzby v tohtoročnom aj v priebehu budúceho roka. Pre hike zdvihli ruku štyria členovia bankovej rady. Jeden člen dokonca hlasovať za zvýšenie sadzby o pol percentuálneho bodu. Ďalšie dva bankári boli pre zachovanie repo sadzby na súčasnej úrovni.

V novo zverejnené prognóze banka predikuje, že sa tento rok inflácia vyšplhá na 3% a v budúcom roku by rast spotrebiteľských cien mal poklesnúť na 2,8%. Ekonomika by mala tento rok dosahovať 3,5% rastu a v nasledujúcom roku ČNB počíta s posilnením hospodárstva o 4,1%.

Naopak Bank of England sa podľa očakávania rozhodla ponechať základnú úrokovú sadzbu stabilnú na 0,1%. Zároveň však varovala pred zvyšujúcou sa infláciou, u ktorej by sa však malo ísť o dočasný efekt.

“Zamestnanci banky teraz očakávajú, že inflácia v blízkej budúcnosti ďalej podstatne vzrastie a dočasne dosiahne vo štvrtom štvrťroku 2021 a v prvom štvrťroku 2022 štyroch percent, čo je o 1,5 percentuálneho bodu viac ako v májovom výhľade,” konštatovala BoE vo svojej správe o menovej politike.

Miera nezamestnanosti v Spojených štátoch v júli zaznamenala pokles na 5,4% z júnových 5,9%. Podľa NFP reportu bolo v minulom mesiaci vytvorených mimo poľnohospodárstva 943 tis. pracovných miest, čo prekonalo odhad analytikov, ktorí sa domnievali, že bude vytvorených približne 870 tis. pracovných miest.

Maloobchodné tržby v Nemecku v júni medzimesačne vzrástli o 4,2%, čo bolo vysoko nad odhadom trhu, pretože analytici predpovedali rast tržieb o rovné 2%. V medziročnom porovnaní sa potom maloobchodné tržby zvýšili o 6,2%, keď sa naopak očakávalo, že klesnú o 2,2%.

Priemyselná výroba v Nemecku v júni zaznamenala prekvapivý pokles o 1,3% po májovom poklese o 0,8%. Spomalenie výroby bol zaznamenaný predovšetkým kvôli nedostatku polotovarov a naznačuje, že oživenie nemeckej ekonomiky zvoľňuje.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Najčastejšie využívané indikátory pri technickej analýze

Väčšina obchodníkov na burze využíva pri tradingu stratégie vytvorené na základe technickej analýzy a analýzy ceny /grafu. Veľké množstvo traderov takúto analýzu dopĺňa taktiež o indikátory a oscilátory.

Ako na obchodovanie na páku

Pákový efekt umožňuje traderovi obchodovať s vyššou sumou, akou disponuje na svojom účte. Takéto obchodovanie je pravdaže na úkor vyššieho rizika. Má avšak zmysel využívať páku? Ak áno, ako na to?

Ako investuje miliardár Warren Buffett?

Warren Buffett je jedným z najúspešnejších investorov všetkých čias a zároveň jedným z najbohatších ľudí na svete. Svoje prvé akcie nakúpil už keď mal 11 rokov. Viete akým spôsobom investujte táto legenda?

Základy technickej analýzy

Technická analýza predstavuje spôsob analýzy ceny podkladového aktíva s cieľom predikcie jej budúceho vývoja ceny. Technická analýza sa zameriava čisto na cenu (graf) a historické dáta a ukazovatele.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť