ČNB ponechala 2T repo sadzbu na 2%. Obchodná dohoda Japonska s USA nebude obsahovať dodatočné clo na dovoz automobilov

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 27.09.2019

DomovČNB ponechala 2T repo sadzbu na 2%. Obchodná dohoda Japonska s USA...

Pondelok

Saudská Arábia v pondelok oznámila, že produkcia ropy po útoku rebelov na ropné zariadenia bude plne obnovená na konci mesiaca.

Európsky vyjednávač pre brexit Barnier konštatoval, že Johnsonové návrhy ohľadom írskych hraníc sú stále neprijateľné.

James Bullard, ktorý je momentálne najväčšou holubicou vo Fedu, sa domnieva, že inverzná výnosová krivka poukazuje na to, že základná úroková sadzba Fedu by sa mala nachádzať nižšie. Podľa Bullarda môže FOMC na každom ďalšom zasadnutí rozhodnúť o ďalšom znížení sadzieb.

Celkový (priemysel a služby) index PMI z Nemecka klesol na hodnotu 49,1 bodu a od augusta teda poklesol o 2,6 bodu. Hodnota pod 50 bodu signalizuje pokles ekonomiky.

Utorok

Minister financií Spojených štátov amerických Steven Mnuchin v utorok oznámil, že návšteva čínskej delegácie v amerických poľnohospodárskych štátoch bola na žiadosť USA odložená. Ďalej tiež potvrdil, že obchodné rozhovory by mali pokračovať za 2 týždne.

Japonský minister hospodárstva si pochvaľoval obchodné rokovania s USA a povedal, že rokovania sa nachádzajú v konečnej fáze. Japonské médiá neskôr napísali, že zmluva nebude obsahovať clo na dovoz japonských automobilov do USA. Toto neskôr potvrdili aj americkí vyjednávači.

Streda

RBNZ na svojom zasadnutí, ktoré sa konalo v stredu, ponechala základnú sadzbu bez zmeny. Centrálna banka konštatovala, že v jej výhľade nenastali od posledného zasadnutia žiadne významné zmeny. Podľa banky sa nezamestnanosť nachádza na maximálnej udržateľnej úrovni. Vo svojom vyhlásení RBNZ ďalej uviedla, že sadzby zostanú na nízkych úrovniach po dlhšiu dobu.

Tiež sme sa dočkali zasadnutia ČNB, ktoré tiež neprinieslo príliš prekvapenie, keď bankári “z priekopy” ponechali dvojtýždňovú repo sadzbu na 2%. No hlasovanie nebolo jednoznačné, pretože dvaja členovia bankovej rady hlasovali za zvýšenie sadzieb.

Guvernér Rusnok na tlačovke uviedol: “Nebola to jednoduchá debata, ten pomer hlasovania to čiastočne vyjadruje. Rozhodne to ale nebola debata o tom, či budeme znižovať sadzby. Bola o tom, či sadzby mierne zvýšiť, alebo zachovať. ”

Štvrtok

Členka výkonnej rady ECB Sabine Lautenschlaeger vo štvrtok oznámila, že rezignuje na svoj post 31. októbra. Špekuluje sa, že odchádza, pretože nesúhlasí s poslednými stimulmi zo strany ECB.

Guvernér Adrian Orr vylúčil, že sa RBNZ niekedy uchýli k nekonvenčným nástrojom menovej politiky.

Piatok

ECB v piatok oznámila, že plánuje začať publikovať od apríla 2020 dáta ohľadne FX intervencií, pretože chce byť viac transparentná.

Člen bankovej rady BoE Michael Saunders uviedol, že možno bude potrebné znížiť sadzby aj v prípade, že dôjde k brexitu s dohodou.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Oplatí sa investovať prostredníctvom termínovaných vkladov?

Konzervatívni investori častokrát investujú prostredníctvom termínovaných vkladov a obdobných konzervatívnych produktov. Má takéto investovanie ale zmysel?

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Stavebné sporenie – dá sa veriť online kalkulačkám?

Majú online kalkulačky stavebného sporenia nejakú výpovednú hodnotu, alebo sú len marketingovým ťahom stavebných sporiteľní? Rozhodli sme sa to overiť a prinášame vám detailný prehľad toho, ako vychádza stavebné sporenie v roku 2019.

Čo sa oplatí viac – obchodovať na burze alebo investovať?

Oplatí sa venovať tradingu / obchodovaniu na burze alebo radšej investovať? Túto otázku si kladie veľké množstvo ľudí a preto vám prinášame článok, ktorý vám objasní, čo sa vám vo vašej situácii oplatí viac.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť