ČNB je otvorená záporným úrokovým sadzbám. Trump hrozí Číne za koronavírus

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 15.05.2020

DomovSprávyČNB je otvorená záporným úrokovým sadzbám. Trump hrozí Číne za koronavírus

Agentúra Reuters v pondelok informovala, že ECB minulý týždeň nakúpila dlhopisy za rekordných 44 miliárd eur. Celkovo Európska centrálna banka plánuje nakúpiť v tomto roku dlhopisy za 1,1 bilióna eur.

Člen bankovej rady ČNB Tomáš Holub uviedol, že ČNB sa nebráni ďalšiemu monetárnemu uvoľneniu a že do hry sa môžu dostať záporné sadzby, kvantitatívne uvoľnenie alebo devízové ​​intervencie.

Podľa saudského ministra energetiky plánuje Saudi Aramco znížiť od júna produkciu o ďalšie 1. mil. barelov denne a celková produkcia v tejto krajine by mala sa mala dostať k blízkosti 7,5 mil. barelov ropy denne.

Viceguvernér BoE Ben Broadbent v utorok vyhlásil, že by britská centrálna banka mohla pristúpiť k záporným úrokovým sadzbám.

Miera inflácie v Spojených štátoch v apríli medziročne vzrástla o 0,3% a jednalo sa o najnižší rast spotrebiteľských cien od októbra 2015. Analytici naopak očakávali pokles o 0,4%.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v stredu oznámil, že od budúceho týždňa dôjde k uvoľneniu niektorých opatrení, ktoré sa zaviedli kvôli šíreniu koronavírusu. V niektorých regiónoch by teda mala byť čiastočne obnovená výroba, tiež dôjde k otvoreniu škôl a obchodov.

Čína od 19. mája 2020 do 18. mája 2021 oslobodí od ciel 79 druhov tovaru. Clá nebudú podliehať napríklad rudy vzácnych kovov.

Podľa šéfa Fedu Jerome Powella by Spojené štáty mohli čeliť dlhodobému ekonomickému útlmu, a preto vyzval americkú vládu k ďalším rozpočtovým výdavkom na podporu hospodárstva. Powell tiež uistil, že Fed aj naďalej bude pokračovať v stimulačnej politike.

Americký prezident Donald Trump sa vo štvrtok vymedzil voči počínanie Číny v raných fázach šírení koronavírusy na jej území a dodal, že si v tejto chvíli nepraje rokovať so svojím čínskych náprotivkom Si Ťin-pchingom. “Som Čínou veľmi sklamaný,” vyhlásil Trump, ktorý v poslednej dobe obviňuje Peking z toho, že svojou nedbalosťou zavinil rozšírenie vírusu po celom svete a tým nesie zodpovednosť za hlbokú hospodársku krízu, ktorá zasiahla aj USA. “Mám veľmi dobré vzťahy (so Si Ťin-pchingom), ale momentálne s ním nechcem hovoriť,” dodal Trump.

Z piatkových zverejnených dát vyplynulo, že maloobchodné tržby v USA v apríli zaznamenali rekordný medzimesačný pokles o 16,4%, pričom sa očakávalo, že tržby poklesnú iba o 12%.

Ekonomika v eurozóne zaznamenala v prvom štvrťroku tohto roka medziročný pokles o 3,2%. Hrubý domáci produkt v Nemecku z rovnakej období medziročne kleslo o 1,9%. Analytici predpovedali miernejší pokles o 1,6%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Kapitálové životné poistenie – správna dlhodobá investícia?

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Ako investovať do ETF fondov

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Čo sa oplatí viac – obchodovať na burze alebo investovať?

Oplatí sa venovať tradingu / obchodovaniu na burze alebo radšej investovať? Túto otázku si kladie veľké množstvo ľudí a preto vám prinášame článok, ktorý vám objasní, čo sa vám vo vašej situácii oplatí viac.

Základy investovania do dlhopisov

Dlhopisy spolu s akciami patria najdôležitejšie investičné inštrumenty. Zatiaľ čo pri investovaní do akcií sa stávate akcionárom danej spoločnosti, pri dlhopisoch je vaše postavenie voči spoločnosti výrazne odlišné.

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť