EKONOMIKA

JAPONSKO

Septembrové výdavky domácnosti v Japonsku sa nachádzajú na bode mrazu. Po minulo mesačnom raste na úroveň 2,9, ktorý bol najsilnejší od októbra 2015 sa dnes hodnota výdavkov prudko prepadla na hodnotu -1,6, zatiaľ čo analytici počítali s rastom na 1,6. Tieto slabé výsledky boli pravdepodobne spôsobené zlými prírodnými podmienkami na japonskom ostrove Hokkaido, kde sa vplyvom tajfúnov a zemetrasení zaplavila a odstavila významná infraštruktúra. Japonci menej míňali na potraviny (-1,8%) a voľnočasové aktivity (-3,0%), no na druhej strane o niečo viac začali míňať na oblečenie (+0,9%).

AUSTRÁLIA

Austrálska centrálna banka (RBA) v rámci očakávania už po 25 krát ponechala svoje úrokové sadzby na nezmenenej úrovni 1,5%. Rozhodnutie RBA nezvýšiť sadzby bolo spôsobené pokračujúcim prepadom cien nehnuteľností, nízkou infláciou , slabým rastom príjmov domácnosti a taktiež ich vysokým zadlžením. Územie Austrálie je navyše sužované suchom, ktoré spôsobilo určité problémy vo farmárskom sektore. Na druhej strane ale RBA pochválila stav na trhu práce, kde nezamestnanosť padla pod úroveň 5%, najnižšie od roku 2012. RBA tiež znížila odhad nezamestnanosti pre rok 2020 na 4,75%. Ekonomika rastie v rámci očakávaní, a nasledujúce dva roky až do roku 2020 by mala rásť priemerným tempom 3,5%. V roku 2020 by mala potom následne spomaliť, vzhľadom na očakávaný pokles v exporte . Podmienky v biznise sú dobré, očakáva sa nárast podnikateľských investícií.

NEMECKO

Nemecké závodné objednávky príjemne prekvapili. Hoci na mesačnej báze v porovnaní s minulo mesačným prudkým rastom na 2,5% dnes vzrástli len o 0,3%, predsa len skončili nad očakávaniami analytikov, ktorí počítali s – 0,5% prepadom. Navyše ich minulo mesačná hodnota bola revidovaná smerom nahor z 2,0% na 2,5%. Na ročnej báze síce závodne objednávky skončili v negatívnom teritóriu na -2,2%, avšak stále pred odhadom analytikov na -2,8%.

Domáce objednávky vzrástli o +2,8%, no objednávky do zahraničia poklesli o -1,4%. Spotrebný tovar (-1,7%) zaznamenal pokles, no čo je dôležité a čo malo hlavný vplyv na celkovom raste závodných objednávok bolo to, že vývoz tovaru dlhodobej spotreby (stroje, výrobne zariadenia atď.), ktorý je oveľa drahší vzrástol o 1,4%. O tento tovar mali záujem predovšetkým krajiny eurozóny, pretože z prieskumu vyplynulo, že množstvo tovaru dlhodobej spotreby dovážaného do krajín eurozóny vzrástol až o 7,8%.

Nemecká ministerka ekonomiky po zverejnení výsledkov vyjadrila presvedčenie, že tieto lepšie výsledky závodných objednávok sa pozitívne odrazia i na nemeckom raste výroby vo 4 kvartáli.

PMI – TALIANSKO, ŠPANIELSKO, NEMECKO, EURÓPA

Talianske októbrové PMI služieb sa prvý krát od júna 2016 prepadlo pod dôležitú úroveň 50 na 49,2 bodu (odh. 52,1), zapríčinené najslabším nárastom nových objednávok za 3 a pol roka. Ceny výrobcov klesajú už po 9 mesiac v rade, hoci vstupné ceny vzrástli. Tvorba nových pracovných miest spomalila po predchádzajúcom silnom raste v 3 kvartáli. Vyzerá to tak, že politická neistota v Taliansku sa začína premietať i do ekonomiky.

Výrazne lepšie skončilo španielske PMI služieb za mesiac október, ktoré vzrástlo z 52,5 na 54 bodu, čím významnejšie prekonalo odhady analytikov, ktorí rátali s 51,9 bodovým rastom. PMI bol podporovaný príchodom veľkého množstva nových business spoločností. Nárast zamestnanosti bol najpomalší za 2 roky, no náladu podnikateľov to nijak neovplyvnilo, tá zostala na nezmenenej úrovni stále sa nachádzajúc blízko svojich 5 ročných miním. Firmy hlásia znateľný nárast v cenách palív a energií, no do cien výrobkov ich zatiaľ moc nepremietli, tie vzrástli len mierne.

O niečo lepšie skončili i výsledky PMI služieb Nemecka (54,7 odh. 53,6) a Európy (53,7 odh. 53,3).

KANADA

Kanada vydala v septembri stavebné povolenie na stavbu nehnuteľností o hodnote 8,1 miliardy dolárov, čo predstavuje nárast o 0,4% ( odh0 0,3%) oproti predchádzajúcemu mesiacu. Hodnota minulého mesiaca bola revidovaná smerom nadol z +0,4% na -1,1%. Na celkový rast stavených povolení mala vplyv predovšetkým provincia Quebec.

POLITIKA

ČÍNA

Čínsky premiér Li Keqiang dnes pri stretnutí so šéfkou MMF Christine Legardeovou vyhlásil, že Čína už viac nebude posilňovať svoju monetárnu politiku, ale namiesto toho podnikne politické kroky k podpore súkromných a menších business spoločností. Docieli sa to znížením daní a poplatkov pre spoločnosti.

BRITÁNIA

Ak by sa voľby ohľadom vystúpenia Británie z EU konali dnes, Británia by v EU zostala. Vyplýva to z britského prieskumu na vzorke 20 tisíc respondentov. V roku 2016 skončili výsledky hlasovania o Brexit tesným víťazstvom zástancov Brexitu v pomere 52: 48. Dnes by ale pomer bol 54:46 v prospech voličov hlasujúcich za udržanie Veľkej Británie v EU.

Európsky vyjednávač pre Brexit Michel Barnier dnes vyhlásil, že EÚ a Veľká Británia sa ešte stále nedohodli na podmienkach o odchode Británie z EÚ. Konečná dohoda je preto ešte stále v nedohľadne.