Pondelok

Nový menovaný japonský minister financií Yoshiki Takeuchi v pondelok konštatoval, že po nedávnom posilnení japonskej meny, kvôli risk-off módov (averzia k riziku), ktorý na trhoch teraz panuje, bude pozorne sledovať budúce pohyby na jenu.

Japonsko totiž dlhodobo bojuje s nízkou infláciou a posilnenie tamojšej meny, nepomáha inflácii, aby sa dostala na vyššie úrovne, preto ak bude aj na ďalej len posilňovať, nie sú vylúčené intervencie či rozšírenie nekonvenčných nástrojov zo strany BoJ .

Čínsky jüan sa prepadol na najslabšiu úroveň od finančnej krízy 2008. Za prepadom predovšetkým stoja eskalácie obchodnej vojny medzi Spojenými štátmi a Čínou. Spojené štáty v reakcii na oslabenie čínskej meny prvýkrát od roku 1994 oficiálne označili Čínu za manipulátora meny.

Situáciu na svetových trhoch ešte zhoršila správa od agentúry Bloomberg , v ktorej bolo uvedené, že čínska vláda požiadala štátne podniky, aby prestali dovážať poľnohospodárske výrobky zo Spojených štátov.

Utorok

Utorková obchodná seansa priniesla zasadnutie RBA , ktoré nijako neprekvapilo. Banka podľa očakávania ponechala základnú úrokovú sadzbu bez zmeny na 1%. Opäť tiež zopakovala, že je pripravená v prípade potreby upraviť monetárnu politiku, tak aby udržala hospodársky rast v Austrálii. Vo vyhlásení tiež stálo, že pracovný trh bude pozorne monitorovaný a že bude trvať dlhšiu dobu, než inflácia dosiahne 2% cieľ, a preto bude potrebné udržať dlhšie úrokovú sadzbu na nízkych úrovniach.

Miera nezamestnanosti sa znížila na Novom Zélande v druhom štvrťroku z 4,2% na 3,9%.

Streda

V stredu RBNZ znížila úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov , pritom sa očakával cut o 25 bp . To viedlo k okamžitému poklesu novozélandského dolára, keď voči americkému náprotivku v stredajšej seansy odpísal 1,21%.

Štvrtok

Po prepade ceny ropy od začiatku týždňa, nemenovaný saudský úradník oznámil vo štvrtok agentúre Bloomberg, že Saudovia konajú s ostatnými producentmi, o tom ako zastaviť prepad cien čierneho zlata.

Taliansky vicepremiér Matteo Salvini oznámil, že chce, aby kvôli koaličným sporom došlo čo najskôr k hlasovaniu o dôvere vláde. Séria sporov vo vládnej koalícii Ligy a protestného Hnutia piatich hviezd (M5S) vyvrcholila v stredu, kedy sa M5S neúspešne pokúsilo v parlamente zaraziť výstavbu vysokorýchlostnej dráhy medzi Turínom a Lyonom, ktorú pokladá za zbytočnú a príliš nákladnu.

Podľa spolkového štatistického úradu produkcia nemeckého priemyslu v júni klesla o 1,5%, keď sa očakával prepad len o 0,4%. Analytici predikujú, že recesia v nemeckom výrobnom sektore bude pravdepodobne aj naďalej pokračovať.

Piatok

Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) v piatok reportovala, že sa celosvetový dopyt po rope rástol najpomalším tempom od finančnej krízy v roku 2008.

Čínska inflácia v júli medziročne zrýchlila z 2,7% na 2,8%, pritom sa očakávalo, že zostane nezmenená.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.