Čínska ekonomika začína prekvapivo spomaľovať. Inflácia v EÚ je najvyššia za posledných 10 rokov

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 17.09.2021

DomovSprávyČínska ekonomika začína prekvapivo spomaľovať. Inflácia v EÚ je najvyššia za posledných...

Z Číny sme sa tento týždeň dočkali ďalších negatívnych fundamentov, keď maloobchodné tržby zaznamenali v auguste medziročný rast len ​​o 2,5%. Pritom sa očakávalo, že tržby vzrastú o 7%. Priemyselná výroba potom vykázala nárast o 5,3%, čo bolo pomalšie tempo ako v júli, kedy posilnila medziročne o 6,4%.

Svetová banka informovala, že už nebude vydávať správu o podnikateľskej klíme v jednotlivých krajinách (Doing Business) kvôli obvineniu zo strany Medzinárodného menového fondu ohľadom vyvíjania tlaku na zamestnancov banky, aby manipulovali s dátami v prospech niektorých štátov. Za týmto nátlakom pritom mala stáť aj samotná šéfka MMF Kristalina Georgievová.

Viceguvernér ČNB Marek Mora pre Bloomberg oznámil, že aktuálna inflácia je vyššia, než centrálna banka predikovala, a preto nevylučuje diskusiu na nadchádzajúcom zasadnutí o zvýšení základnej úrokovej sadzby o pol percentuálneho bodu.

Podľa konečných údajov Eurostatu sa inflácia v Európskej únii vyšplhala na najvyššiu hodnotu za zhruba desať rokov. V auguste teda v medziročnom porovnaní dosiahol index spotrebiteľských cien (CPI) hodnoty 3,2%. V krajinách platiacim eurom sa potom inflácia nachádza na rovných 3%, čo predstavuje nárast o 80 bázických bodov oproti júlu.

Podľa predbežných údajov maloobchodné tržby v Spojených štátoch sa po poklese o 1,8% v júni zvýšili v auguste o 0,7%, čo bol prekvapivý údaj, pretože analytici naopak predpokladalo pokles o 0,7%. Nárast tržieb bol predovšetkým vedený nákupom tovaru súvisiacim so začiatkom školského roka. Solídne čísla taktiež preukázal predaj potravín či nábytku.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

ETF fondy – ako fungujú a v čom sa líšia od podielových fondov

ETF fondy patria medzi najpopulárnejšie nástroje moderného investora. Prečítajte si čo sú ETF a prečo sa oplatí investovať do ETF fondov

Stavebné sporenie – dá sa veriť online kalkulačkám?

Majú online kalkulačky stavebného sporenia nejakú výpovednú hodnotu, alebo sú len marketingovým ťahom stavebných sporiteľní? Rozhodli sme sa to overiť a prinášame vám detailný prehľad toho, ako vychádza stavebné sporenie v roku 2019.

Ako investuje miliardár Warren Buffett?

Warren Buffett je jedným z najúspešnejších investorov všetkých čias a zároveň jedným z najbohatších ľudí na svete. Svoje prvé akcie nakúpil už keď mal 11 rokov. Viete akým spôsobom investujte táto legenda?

Základy investovania do dlhopisov

Dlhopisy spolu s akciami patria najdôležitejšie investičné inštrumenty. Zatiaľ čo pri investovaní do akcií sa stávate akcionárom danej spoločnosti, pri dlhopisoch je vaše postavenie voči spoločnosti výrazne odlišné.

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Základy technickej analýzy

Technická analýza predstavuje spôsob analýzy ceny podkladového aktíva s cieľom predikcie jej budúceho vývoja ceny. Technická analýza sa zameriava čisto na cenu (graf) a historické dáta a ukazovatele.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť