Čínska ekonomika v prvý štvrťrok dosiahla rekordný medziročný rast na úrovni 18,3%. Ekonómovia však varujú, že sú čísla skreslená, keďže sa porovnávajú s obdobím, keď tamojšia ekonomika zaznamenala obrovský prepad. Čína bola v minulom roku jedinou veľkou ekonomiku, ktorá nezaznamenala v celoročnom vyjadrení pokles ekonomiky.

Podľa Eurostatu sa medziročná miera inflácie v Európskej únii v marci vyšplhala na 1,7%. V eurozóne sa potom inflácia medziročne zvýšila na 1,3%, čo bolo v súlade s odhadmi analytikov. Februárový údaj o medziročnú infláciu v eurozóne bol naopak revidovaný smerom dolu z 1,3% na 0,9.

Index spotrebiteľských cien (CPI) v Spojených štátoch vzrástol medziročne z 1,7% na 2,6%, čo je nad inflačným cieľom Fedu. Americká centrálna banka však už v minulosti oznámila, že plánuje po určitú dobu rešpektovať vyššiu infláciu a pre prípadné uťahovanie monetárnej politiky bude potrebné, aby existovali presvedčivé dôkazy, že sa ekonomika spamätala z koronavírusovej krízy a nezamestnanosť je na “zdravej” úrovni. Teda sa neočakáva, že by Fed mal v blízkej dobe pristúpiť k zvyšovaniu sadzieb či k zníženiu objemu nakupovaných aktív .

Talianska vláda schválila ďalší stimulačný balík vo výške 40 miliárd eur. Tamojšia vláda tiež aktualizovala svoj výhľad HDP pre tento rok, keď novo očakáva rast ekonomiky na 4,5% z predtým deklarovaných 6%.

Ruský rubeľ sa v tomto týždni opäť dostal pod tlak, keď americký prezident Joe Biden pomocou exekutívneho príkazu rozšíril sankcie voči Rusku. Americké finančné domy tak už nebudú môcť participovať na primárnom trhu s dlhopismi ruskej vlády denominovaných v rubľoch. Spojené štáty sa tiež rozhodli vyhostiť niekoľko ruských diplomatov a uvaliť sankcie na desiatky jednotlivcov i firiem.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok v Otázkach Václava Moravce konštatoval, že sa neobáva, že v najbližších mesiacoch dôjde k prudkému rastu cien v Českej republike. Nevylúčil však, že sa tento rok inflácia môže dostať mierne nad dvojpercentný cieľ ČNB.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.