Čínska ekonomika rastie rekordným rastom o 18,3%. Inflácia v USA aj EÚ začína rásť nad stanovené ciele

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 16.04.2021

DomovSprávyČínska ekonomika rastie rekordným rastom o 18,3%. Inflácia v USA aj EÚ...

Čínska ekonomika v prvý štvrťrok dosiahla rekordný medziročný rast na úrovni 18,3%. Ekonómovia však varujú, že sú čísla skreslená, keďže sa porovnávajú s obdobím, keď tamojšia ekonomika zaznamenala obrovský prepad. Čína bola v minulom roku jedinou veľkou ekonomiku, ktorá nezaznamenala v celoročnom vyjadrení pokles ekonomiky.

Podľa Eurostatu sa medziročná miera inflácie v Európskej únii v marci vyšplhala na 1,7%. V eurozóne sa potom inflácia medziročne zvýšila na 1,3%, čo bolo v súlade s odhadmi analytikov. Februárový údaj o medziročnú infláciu v eurozóne bol naopak revidovaný smerom dolu z 1,3% na 0,9.

Index spotrebiteľských cien (CPI) v Spojených štátoch vzrástol medziročne z 1,7% na 2,6%, čo je nad inflačným cieľom Fedu. Americká centrálna banka však už v minulosti oznámila, že plánuje po určitú dobu rešpektovať vyššiu infláciu a pre prípadné uťahovanie monetárnej politiky bude potrebné, aby existovali presvedčivé dôkazy, že sa ekonomika spamätala z koronavírusovej krízy a nezamestnanosť je na “zdravej” úrovni. Teda sa neočakáva, že by Fed mal v blízkej dobe pristúpiť k zvyšovaniu sadzieb či k zníženiu objemu nakupovaných aktív.

Talianska vláda schválila ďalší stimulačný balík vo výške 40 miliárd eur. Tamojšia vláda tiež aktualizovala svoj výhľad HDP pre tento rok, keď novo očakáva rast ekonomiky na 4,5% z predtým deklarovaných 6%.

Ruský rubeľ sa v tomto týždni opäť dostal pod tlak, keď americký prezident Joe Biden pomocou exekutívneho príkazu rozšíril sankcie voči Rusku. Americké finančné domy tak už nebudú môcť participovať na primárnom trhu s dlhopismi ruskej vlády denominovaných v rubľoch. Spojené štáty sa tiež rozhodli vyhostiť niekoľko ruských diplomatov a uvaliť sankcie na desiatky jednotlivcov i firiem.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok v Otázkach Václava Moravce konštatoval, že sa neobáva, že v najbližších mesiacoch dôjde k prudkému rastu cien v Českej republike. Nevylúčil však, že sa tento rok inflácia môže dostať mierne nad dvojpercentný cieľ ČNB.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Investičné životné poistenie – najdrahší investičný produktov vôbec?

Investičné životné poistenie predstavuje kombináciu poistenia a investovania do podielových fondov. Takáto kombinácia sporenia s poistením vás avšak vie výjsť na poplatkoch oveľa viac, ako by ste si mysleli...

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Čo sa oplatí viac – obchodovať na burze alebo investovať?

Oplatí sa venovať tradingu / obchodovaniu na burze alebo radšej investovať? Túto otázku si kladie veľké množstvo ľudí a preto vám prinášame článok, ktorý vám objasní, čo sa vám vo vašej situácii oplatí viac.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť