Čínska ekonomika rastie nad očakávanie. V USA sa zhoršuje nálada

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 17.07.2020

DomovSprávyČínska ekonomika rastie nad očakávanie. V USA sa zhoršuje nálada

Čína opäť rastie. HDP Číny v Q2 tohto roku vzrástli medziročne o 3,2%. Trh očakával iba 0,8%. Po prepade 6,8% v Q1 sa tak ekonomika vrátila k rastu. Hlavný podiel na zmene mali pravdepodobne vládne výdavky, súkromná spotreba naopak stále zostáva utlmená – za minulým rokom zaostáva o 11,4%. Domácnosti ťaží okrem vírusu aj na Čínu vysoká nezamestnanosť na hodnote 5,8%.

Európska politika bezo zmeny. ECB týždeň po zasadnutí podľa očakávaní ponechala nastavenie menovej politiky bez zmeny. Zachované zostali existujúce sadzby aj podporné programy. Šéfka ECB Lagardeová na konferencii vyhlásila, že zotavenie hospodárstva v Európe prebieha podľa plánu, je však zaťažené rizikami. Spomenula tiež, že na rade je teraz fiškálna politika a vyjadrila podporu aktuálne diskutovanej záchrannému plánu Európskej komisie.

Zhoršenie nálady v USA. Philadelphia Fed index (prieskum nálady medzi americkými spracovateľmi) priniesol v júli medzimesačný pokles z 27,5 na 24,1 bodu. Pozitívne firmy hodnotili stav objednávok aj podnikateľskú aktivitu ako celok. Negatívne však nazerali na šesťmesačné výhľad do budúcnosti, ktorý si vyslúžil známku iba 36 bodov z júnových 66,3 bodov. Rovnaký výhľad panoval v marci pri vypuknutí pandémie. Svoju úlohu na negatívnom výhľade tiež zohráva stálej šírenia vírusu a pravdepodobnosť opätovného uzatváranie ekonomiky v USA.

Stagnácia nezamestnanosti. V USA v týždni do 11. júla pribudlo 1,3 mil. nových žiadostí o podporu. Jedná sa o rovnaké číslo ako týždeň predtým. Trend úbytku tak prešiel vo stagnáciu.

Dobré správy. Americký maloobchod v júni medzimesačne poskočil o 7,5%. Predchádzajúci drvivý rast 18,2% nezopakoval, avšak aj tak príjemne prekvapil. Očakávanie bolo rast iba o 5%. V porovnaní s májom Američania začali nakupovať viac oblečenia, elektroniku a nábytok. Priemyselná výroba tiež prekonala očakávania, a to medzimesačnom rastom 5,4% (odhad 1,1%).

Zlé správy. Zhoršenie nálady pod očakávania odhalili nemeckej prieskumy spoločnosti ZEW. Index ekonomického sentimentu sa v Nemecku v priebehu júla znížil o 4,1 na 59,3 bodov. Výhľad nemeckej ekonomiky však zostáva totožný, čo znamená významný pokles počas Q2 a následné pozvoľné zotavovanie v druhej polovici roka.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Základy technickej analýzy

Technická analýza predstavuje spôsob analýzy ceny podkladového aktíva s cieľom predikcie jej budúceho vývoja ceny. Technická analýza sa zameriava čisto na cenu (graf) a historické dáta a ukazovatele.

Čo by ste mali vedieť o investovaní do podielových fondov

Investovanie do podielových fondov predstavuje populárny a rozšírený spôsob zhodnocovania prostriedkov, ktorý je využívaný predovšetkým bežným retailovým obyvateľstvom po celom svete.

Ako investuje miliardár Warren Buffett?

Warren Buffett je jedným z najúspešnejších investorov všetkých čias a zároveň jedným z najbohatších ľudí na svete. Svoje prvé akcie nakúpil už keď mal 11 rokov. Viete akým spôsobom investujte táto legenda?

Základy investovania do dlhopisov

Dlhopisy spolu s akciami patria najdôležitejšie investičné inštrumenty. Zatiaľ čo pri investovaní do akcií sa stávate akcionárom danej spoločnosti, pri dlhopisoch je vaše postavenie voči spoločnosti výrazne odlišné.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť