Čína pohrozila Spojeným štátom odvetnými clami, Trampa to príliš nevystrašilo

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 17.5.2019

DomovČína pohrozila Spojeným štátom odvetnými clami, Trampa to príliš nevystrašilo

Cina pohrozila Spojenym statom odvetnymi clami Trampa to prilis nevystrasiloPondelok

Peking v pondelok oznámil odvetné clá na americkom tovare vo výške 60 miliárd amerických dolárov. Nové clá by mali dosiahnuť 5 až 25% a zasiahnu až 5000 amerických produktov. Platiť by mala od 1. júna. Hlavný tajomník japonskej vlády Yoshihide Suga konštatoval, že japonská vláda neuvažuje o zmene zvýšenia dane z predaja v októbri. Broadbent z BoE oznámil, že sa domnieva, že odloženie brexitu do októbra bude negatívny pre investície.

Utorok

Člen bankovej rady FOMC Williams v utorok konštatoval, že nie je žiadny dôvod očakávať, že sa v dohľadnej dobe zvýši rovnovážna sadzba. Ďalej konštatoval, že investori na celom svete vnímajú nízku infláciu ako “nový normál”.

Vicepremiér talianskej vlády Matteo Salvini oznámil, že talianska vláda je pripravená prekročiť 3% limit rozpočtového deficitu, aby povzbudila nové pracovné miesta. Tiež uviedol, že ak si niekto v Bruseli bude sťažovať, nebude to starosť talianskej vlády. Ekonomický sentiment v Nemecku (ZEW) sa v máji výrazne zhoršil, keď poklesol na -2,1 bodu z 3,1 bodu v apríli. Trh očakával rast na 5 bodov.

Streda

Agentúra Reuters v stredu informovala, že americký prezident Donald Tramp zrejme odloží rozhodnutie o zavedení clá na európske automobily o šesť mesiacov. Odklad rozhodnutia by mal Trump oznámiť v najbližších dňoch. Mexiko oznámilo, že sa dohodlo s USA ohľadom odstránenia ciel na oceľ a hliník.

Priemyselná produkcia v Číne v apríli medziročne klesla z 8,5% na 5,4%. Trh očakával rast o 6,5%. HDP eurozóny v prvom štvrťroku medziročne zostalo na 1,2%. Analytici tiež neočakávali žiadnu zmenu rastu.

Štvrtok

Vo štvrtok guvernér ČNB Jiří Rusnok konštatoval, že úrokové sadzby stále nie sú aj napriek ich zvýšeniu v tomto mesiaci na rovnovážnej úrovni. Ďalej dodal, že pri ďalšom uvažovaní o zvýšení sadzieb však bude musieť byť ČNB viac trpezlivá. Index spotrebiteľských cien v Kanade v apríli medziročne vzrástol z 1,9% na 2%, a tak sa nachádza na inflačnom cieli kanadskej centrálnej banky.

Guvernér BOC Poloz stále očakáva, že ekonomika v tomto roku vzrastie. Hlavné riziko pre kanadskú ekonomiku aj naďalej predstavuje eskalácie obchodnej vojny. Miera nezamestnanosti sa v Austrálii v apríli zvýšila z 5,1% na 5,2%. Pritom trh očakával, že sa sa miera zníži na 5%.

Piatok

V piatok jadrová inflácia z eurozóny za apríl sa prekvapivo medziročne zrýchlila z 1,2% na 1,3%. Index CPI zostal nezmenený na úrovni 1,7%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Oplatí sa investovať prostredníctvom termínovaných vkladov?

Konzervatívni investori častokrát investujú prostredníctvom termínovaných vkladov a obdobných konzervatívnych produktov. Má takéto investovanie ale zmysel?

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Ako na obchodovanie na páku

Pákový efekt umožňuje traderovi obchodovať s vyššou sumou, akou disponuje na svojom účte. Takéto obchodovanie je pravdaže na úkor vyššieho rizika. Má avšak zmysel využívať páku? Ak áno, ako na to?

Základy technickej analýzy

Technická analýza predstavuje spôsob analýzy ceny podkladového aktíva s cieľom predikcie jej budúceho vývoja ceny. Technická analýza sa zameriava čisto na cenu (graf) a historické dáta a ukazovatele.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť