Miera nezamestnanosti v eurozóne sa v máji znížila z 8,1% na 7,9%. V Európskej únii potom došlo k poklesu nezamestnanosti o jednu desatinu percentuálneho bodu na 7,3%. Najnižšia zamestnanosť z celej EÚ stále pretrváva v Českej republike (3,3%). Holandsko sa však tiež môže pochváliť rovnakou úrovňou nezamestnanosťou.

Index aktivity spracovateľského priemyslu v Číne v júni zaznamenal pokles z 51 bodov na 50,9 bodu. Pokles indexu bol daný predovšetkým nedostatkom polovodičov a zvyšujúcich sa cien komodít . Výrobný index z rovnakých dôvodov poklesol z 52,7 bodu na 51,9 bodu.

Christine Lagardeová z ECB pre francúzsky denník La Provence uviedla, že hospodárstvo eurozóny sa pomaly, ale iste zotavuje z krízy spôsobenej pandémiou, avšak zatiaľ oživenie vníma ako krehké. Bankárka ďalej konštatovala, že sa v ECB už začína diskutovať o začiatku uťahovaní veľmi uvoľnenej monetárnej politiky, ktorou sa ECB rozhodla aplikovať, ako reakciu na vplyv pandémie na európskej ekonomiky.

“Dohodli sme sa na zachovanie súčasnej monetárnej politiky najmenej do marca 2022 a v každom prípade do doby, než usúdime, že fáza koronavírusovej krízy je preč,” doplnila Lagardeová.

Zo záznamu z posledného zasadnutia ČNB vyplynulo, že pre “hold” základnej úrokovej sadzby hlasoval Aleš Michl a Oldřich Dědek. Naopak Vojtech Benda chcel zvýšiť úrokovú sadzbu o päťdesiat bázických bodov . Ostatní členovia sa vyslovili za “hike” o 0,25 percentuálneho bodu, ku ktorému aj následne došlo.

Podľa spresneného odhadu ČSU zaznamenala česká ekonomika v prvom kvartáli medziročný pokles o 2,4%. Medzištvrťročne potom ekonomika poklesla rovnako ako v predchádzajúcom štvrťroku o 0,3%.

Ratingová agentúra Fitch ponechala rating Slovenskej republiky na úrovni AA-. Výhľad tiež zostal stabilný, z čoho sa dá vydedukovať, že sa Fitch v blízkej dobe nechystá meniť úroveň ratingu. Agentúra odôvodnila svoje rozhodnutie očakávaním, že sa českej ekonomike podarí návrat k stabilnému rastu.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.