Ceny energií v Nemecku rastú o 32,6%. Čínska vláda očakáva zlepšenie stavu nedostatku čipov už tento kvartál

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 22.10.2021

DomovSprávyCeny energií v Nemecku rastú o 32,6%. Čínska vláda očakáva zlepšenie stavu...

V Turecku aj naďalej pokračuje dráma, keď sa tamojšia centrálna banka rozhodla opäť znížiť základnú úrokovú sadzbu tentokrát o úctyhodných 200 bázických bodov. Dalo by sa povedať, že banková rada nemala na výber, keďže prezident Erdogan pred dvoma týždňami odvolal dvoch centrálnych bankárov, ktorí nechceli predovšetkým kvôli slabej líre a vysokej inflácii znižovať sadzby. Tento bezprecedentný “cut” mal samozrejme za následok prudké oslabenie tureckej meny.

Naopak ruská centrálna banka sa odhodlala k zvýšeniu sadzby o trištvrte percentuálneho bodu na 7,5%. Analytici pritom očakávali hike len o 25 bázických bodov. Prognózu ohľadom inflácie banka upravila smerom nahor, keď teraz predpokladá, že sa inflácia bude nachádzať medzi 7,4% až 7,9% z pôvodne predikovaných 5,7% až 6,2%. Centrálna banka tiež nevylúčila ďalšie pokračovanie vo zvyšovaní základnej sadzby.

Rast výrobných cien v Nemecku bol najväčší od roku 1974, keď sa ceny v septembri zvýšili o 14,2%. Za prudkým zdražením stojí rast cien energií, ktoré v minulom mesiaci zaznamenali zdraženie o 32,6%. Cena zemného plynu sa dokonca zvýšila o 58,9%.

Šéf nemeckej Bundesbanky Jens Weidmann oznámil, že po desiatich rokoch opúšťa nemeckú centrálnu banku z osobných dôvodov. Weidmann bol jedným z najväčších jastrabov v Rade guvernérov Európskej centrálnej banky a tiež bol predsedom Banky pre medzinárodné vysporiadanie (BIS). Novinári sa domnievajú, že nástupca Weidmanna nebude tak “dôsledný” v požiadavkách na obmedzovaní monetárnych stimulov.

Čínska vláda sa domnieva, že problém s nedostatkom čipov by mal poľaviť v tomto štvrťroku. Podľa poradenskej spoločnosti Alix Patners by kvôli nedostatku čipov mal automobilový priemysel stratiť v tomto roku na tržbách okolo 210 miliárd amerických dolárov. Výpadok vo výrobe by potom mal dosiahnuť 7,7 milióna vozidiel.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Ako na obchodovanie na páku

Pákový efekt umožňuje traderovi obchodovať s vyššou sumou, akou disponuje na svojom účte. Takéto obchodovanie je pravdaže na úkor vyššieho rizika. Má avšak zmysel využívať páku? Ak áno, ako na to?

ETF fondy – ako fungujú a v čom sa líšia od podielových fondov

ETF fondy patria medzi najpopulárnejšie nástroje moderného investora. Prečítajte si čo sú ETF a prečo sa oplatí investovať do ETF fondov

Základy investovania do dlhopisov

Dlhopisy spolu s akciami patria najdôležitejšie investičné inštrumenty. Zatiaľ čo pri investovaní do akcií sa stávate akcionárom danej spoločnosti, pri dlhopisoch je vaše postavenie voči spoločnosti výrazne odlišné.

Ako investuje miliardár Warren Buffett?

Warren Buffett je jedným z najúspešnejších investorov všetkých čias a zároveň jedným z najbohatších ľudí na svete. Svoje prvé akcie nakúpil už keď mal 11 rokov. Viete akým spôsobom investujte táto legenda?

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť