Tento týždeň dorazili dobré fundamentálne správy z Číny, keď čínsky štatistický úrad zverejnil, že aktivita v tamojších továrňach v novembri vzrástla najviac za tri roky. Spracovateľský sektor sa dokonca už nachádza nad úrovňou pred príchodom koronavírusu. Index nákupných manažérov (PMI ) teda v novembri vzrástol z októbrových 51,4 bodu na 52,1 bodu.

Turecká ekonomika tak trochu prekvapivo po veľkom prepade prekvapivo vykázala v treťom štvrťroku silný rast 15,6%, čo bolo nad odhadmi analytikov, ktorí predpovedali rast iba o 4,8%. V medziročnom porovnaní ekonomika vzrástla o 6,7%.

Naopak podľa spresnených údajov ČSÚ česká ekonomika v treťom štvrťroku vykázala medziročný pokles o 5%. Medzikvartálne však HDP zaznamenal rast 6,9%.

Miera nezamestnanosti v Nemecku v novembri klesla o desať bázických bodov na 5,9%. V najväčšej európskej ekonomike bolo evidovaných v minulom mesiaci 2,699 milióna nezamestnaných. Pomerne nízka miera nezamestnanosti sa v Nemecku “držia” hlavne vďaka tzv. kurzarbeitu.

Guvernér Fedu Jerome Powell si pred bankovým výborom Senátu pochvaľoval aktuálny vývoj tamojšej ekonomiky. Avšak naznačil, že stále bude potrebné fiškálne pomoc, keďže v krátkodobom až strednodobom období sú riziká naklonená smerom nahor a výhľad aj naďalej zostáva veľmi neistý. Powell tiež uistil senátorov, že Fed ponechá svoje stimulačné programy.

Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v Spojených štátoch kleslo v porovnaní s predchádzajúcim údajom z 787 tisíc žiadostí na 712 tisíc žiadostí. Jedná sa teda o siedmy týždeň poklesov v rade.

Podľa záznamu z tzv. Béžovej knihy, ktorú zverejňuje Fed, vyplynulo, že hospodárska aktivita v niekoľkých regiónoch bola ovplyvnená rastom počtu nakazených covidom.

Podľa prieskumu IHS Markit aktivita v podnikateľskom sektora v eurozóne v novembri zaznamenala razantný prepad, ktorý je spojený s druhou vlnou pandémie. Index, ktorý túto aktivitu meria, sa znížil z októbrových 50 bodov na 45,3 bodu. Avšak je potrebné dodať, že pokles bol miernejší, než predpovedali analytici (45,1 bodu).

Vo štvrtkovej obchodnej seanse ropa zaznamenala pomerne prudký prepad, keďže sa členovia OPEC + dohodli na miernom zvýšení súčasnej produkcie. Kým sa očakávalo, že súčasné kvóty zostanú predĺžené najmenej o tri mesiace.

Britská vláda oznámila, že ako prvá na svete schválila používanie vakcíny proti covidu od farmaceutických spoločností Pfizer a BioNTech. S očkovaním by sa mohlo začať už budúci týždeň.

Podľa zverejnených dát z Eurostatu nezamestnanosť v Európskej únii v októbri zotrvala nezmenená na 7,6%. Slovensko má už tradične najnižšiu nezamestnanosť v EÚ na úrovni 2,9%. V krajinách platiacim eurom naopak nezamestnanosť mierne klesla zo septembrových 8,5% na 8,4%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.