Briti začínajú ako prví očkovať proti koronavírusu. Vývoj ekonomiky USA je dobrý, hovorí Powell

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 04.12.2020

DomovSprávyBriti začínajú ako prví očkovať proti koronavírusu. Vývoj ekonomiky USA je dobrý,...

Tento týždeň dorazili dobré fundamentálne správy z Číny, keď čínsky štatistický úrad zverejnil, že aktivita v tamojších továrňach v novembri vzrástla najviac za tri roky. Spracovateľský sektor sa dokonca už nachádza nad úrovňou pred príchodom koronavírusu. Index nákupných manažérov (PMI) teda v novembri vzrástol z októbrových 51,4 bodu na 52,1 bodu.

Turecká ekonomika tak trochu prekvapivo po veľkom prepade prekvapivo vykázala v treťom štvrťroku silný rast 15,6%, čo bolo nad odhadmi analytikov, ktorí predpovedali rast iba o 4,8%. V medziročnom porovnaní ekonomika vzrástla o 6,7%.

Naopak podľa spresnených údajov ČSÚ česká ekonomika v treťom štvrťroku vykázala medziročný pokles o 5%. Medzikvartálne však HDP zaznamenal rast 6,9%.

Miera nezamestnanosti v Nemecku v novembri klesla o desať bázických bodov na 5,9%. V najväčšej európskej ekonomike bolo evidovaných v minulom mesiaci 2,699 milióna nezamestnaných. Pomerne nízka miera nezamestnanosti sa v Nemecku “držia” hlavne vďaka tzv. kurzarbeitu.

Guvernér Fedu Jerome Powell si pred bankovým výborom Senátu pochvaľoval aktuálny vývoj tamojšej ekonomiky. Avšak naznačil, že stále bude potrebné fiškálne pomoc, keďže v krátkodobom až strednodobom období sú riziká naklonená smerom nahor a výhľad aj naďalej zostáva veľmi neistý. Powell tiež uistil senátorov, že Fed ponechá svoje stimulačné programy.

Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v Spojených štátoch kleslo v porovnaní s predchádzajúcim údajom z 787 tisíc žiadostí na 712 tisíc žiadostí. Jedná sa teda o siedmy týždeň poklesov v rade.

Podľa záznamu z tzv. Béžovej knihy, ktorú zverejňuje Fed, vyplynulo, že hospodárska aktivita v niekoľkých regiónoch bola ovplyvnená rastom počtu nakazených covidom.

Podľa prieskumu IHS Markit aktivita v podnikateľskom sektora v eurozóne v novembri zaznamenala razantný prepad, ktorý je spojený s druhou vlnou pandémie. Index, ktorý túto aktivitu meria, sa znížil z októbrových 50 bodov na 45,3 bodu. Avšak je potrebné dodať, že pokles bol miernejší, než predpovedali analytici (45,1 bodu).

Vo štvrtkovej obchodnej seanse ropa zaznamenala pomerne prudký prepad, keďže sa členovia OPEC + dohodli na miernom zvýšení súčasnej produkcie. Kým sa očakávalo, že súčasné kvóty zostanú predĺžené najmenej o tri mesiace.

Britská vláda oznámila, že ako prvá na svete schválila používanie vakcíny proti covidu od farmaceutických spoločností Pfizer a BioNTech. S očkovaním by sa mohlo začať už budúci týždeň.

Podľa zverejnených dát z Eurostatu nezamestnanosť v Európskej únii v októbri zotrvala nezmenená na 7,6%. Slovensko má už tradične najnižšiu nezamestnanosť v EÚ na úrovni 2,9%. V krajinách platiacim eurom naopak nezamestnanosť mierne klesla zo septembrových 8,5% na 8,4%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Kapitálové životné poistenie – správna dlhodobá investícia?

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Ako investovať do ETF fondov

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Stavebné sporenie – dá sa veriť online kalkulačkám?

Majú online kalkulačky stavebného sporenia nejakú výpovednú hodnotu, alebo sú len marketingovým ťahom stavebných sporiteľní? Rozhodli sme sa to overiť a prinášame vám detailný prehľad toho, ako vychádza stavebné sporenie v roku 2019.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť