Home Správy Británii hrozí recesia. Miera nezamestnanosti v USA klesla na 3,5 %

Británii hrozí recesia. Miera nezamestnanosti v USA klesla na 3,5 %

0
Británii hrozí recesia. Miera nezamestnanosti v USA klesla na 3,5 %

This content has been archived. It may no longer be relevant

Podľa Ministerstva práce v USA miera nezamestnanosti klesla z 3,6 % na 3,5 %. Zodpovedá to 50-ročnému minimu. Zamestnávatelia v USA vytvorili v júli prekvapivých 528 000 pracovných miest. Trh práce naďalej vzdoroval prudko rastúcej inflácii, rastúcim úrokovým sadzbám a spomaľujúcej ekonomike. Podľa agentúry Bloomberg ekonómovia odhadovali minulý mesiac prírastok 250 000 pracovných miest. Očakáva sa, že ponuka nových pracovných miest bude klesať, pretože USA sa blížia k znovuobnoveniu všetkých 22 miliónov pracovných miest, ktoré boli zrušené po vypuknutí pandémie Covid-19.

Bank of England zvýšila základnú úrokovú sadzbu z 1,25 % na 1,75 % v snahe obmedziť prudko rastúce ceny. Tiež varovala, že Veľká Británia tento rok upadne do recesie. Ekonomika by v posledných troch mesiacoch tohto roka mala spomaliť. Recesia by potom mohla trvať až do konca roku 2023. To by znamenalo najdlhší pokles od finančnej krízy v roku 2008. Zástupcovia centrálnej banky uviedli, že prudký nárast cien za energie, ktoré majú byť trikrát vyššie ako pred rokom, vyženú infláciu na 13 %. To je najvyššia úroveň za 42 rokov. Účty za energie už tento rok výrazne vzrástli. To malo vplyv na spomalenie rastu britskej ekonomiky aj príjmy domácností.

Podľa stratégov Goldman Sachs Group Inc. sa po najrušnejšom týždni výsledkovej sezóny v druhom štvrťroku investorom uľavilo. Kvartálne výsledky totiž vychádzajú lepšie, než sa očakávalo. Z 56 % spoločností z indexu S&P 500, ktoré doteraz vykázali zisk, ich viac ako polovica prekonala odhady analytikov. To je nad dlhodobým priemerom 47 %. Priemer posledných 5 rokov je však až na úrovni 62 %. Tieto dobré výsledky v kombinácii s „holubičími správami“ od Federálneho rezervného systému pomohli k posilneniu celého indexu.

Ceny surovej ropy vo štvrtok klesli na najnižšiu úroveň od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Pokles cien ropy by mohol priniesť úľavu krajinám s vysokou spotrebou tejto komodity. Ide napríklad o USA a niektoré európske štáty. Ropa sa začiatkom roka vyšplhala výrazne nad 120 USD za barel. A to po náhlom oživení dopytu. Výhľad dopytu zostáva zatemnený rastúcimi obavami z ekonomického prepadu v Spojených štátoch av Európe. Tiež obavami z dlhovej tiesne v rozvíjajúcich sa trhových ekonomikách a z prísnych protipandemických opatrení v Číne. Táto ázijská krajina je najväčším svetovým dovozcom ropy.

Stredajšia dohoda OPEC+ o septembrovom navýšení produkcie o iba 100 000 barelov denne bola niektorými analytikmi vnímaná ako medvedí signál pre trh. Toto navýšenie zodpovedá 0,1% celosvetového dopytu.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.