Americká centrálna banka na svojom mimoriadnom zasadnutí, ktoré sa konalo minulý týždeň v nedeľu, znížila hlavnú úrokovú sadzbu o jeden percentuálny bod do pásma 0 – 0,25%. Fed zároveň oznámil, že začne masívne program QE vo výške 700 mld. Amerických dolárov.

Banková rada ČNB tiež nelenila a na pondelkovom mimoriadnom zasadnutí jednomyseľne znížila základnú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov na 1,75%. Ďalej banka oznámila, že je pripravená mierniť volatilitu na korune.

Ku koordinovanému znižovaniu úrokov sa tiež pripojila RBNZ , ktorá znížila úrokovú sadzbu o 0,75 percentného bodu a prisľúbila, že na tejto úrovni ponechá sadzby najmenej dvanásť mesiacov.

Robert Holzmann z rady guvernérov ECB v utorok v rozhovore povedal, že monetárna politika ECB dosiahla svojich limitov a že pre ECB bolo minulý týždeň nemožné splniť očakávania trhu. Svojimi výrokmi centrálny bankár vyvolal na trhu paniku, za čo bol kritizovaný a neskôr svoje slová odvolal.

Nemecký inštitút ZEW zverejnil sentiment v nemeckej ekonomike, ktorý poukázal na to, že investori a analytici mali v marci najnižšiu dôveru v tamojšie hospodárstvo od finančnej krízy v roku 2008.

Zo zápisnice z posledného zasadnutia RBA vyplynulo, že banková rada je pripravená aj naďalej uvoľňovať monetárnu politiku. Banka ďalej uviedla, že austrálsky finančný systém je odolný a je pomerne dobre pripravený na negatívne efekty spojené s prepuknutím pandémie.

Maloobchodné tržby v Spojených štátoch vo februári medzimesačne poklesli o 0,5% z rastu 0,6% v minulom mesiaci. Analytici očakávali rast o 0,2%.

Po nešťastných výrokoch Roberta Holzmanna poponáhľala v stredu ECB s vyjadrením, že je pripravená podniknúť ďalšie kroky na podporu ekonomiky eurozóny.

Podľa ruského ministra financií Antona Siluanov by príjmy v ruskom rozpočte mohli kvôli prepadu cien ropy na svetových trhoch poklesnúť o tri bilióny rubľov. Rusko má však dostatok finančné rezervy na pokrytie výpadku, dodal minister.

Februárová inflácia v eurozóne stagnovala na 1,2%, čo bolo v súlade s očakávaniami trhu.

Hrubý domáci produkt na Novom Zélande zaznamenal vo štvrtom štvrťroku medziročný rast o 1,8% v porovnaní s rastom 2,3% v predchádzajúcom štvrťroku. Táto hodnota bola opäť v súlade s predikciou analytikov.

Vo štvrtok RBA opätovne znížila sadzbu o 25 bázických bodov . Išlo teda o druhé zníženie sadzieb v marci. Guvernér RBA Philip Lowe neskôr dodal, že úrokové sadzby by na nízkych úrovniach mali zotrvať niekoľko rokov. Lowe tiež oznámil, že centrálna banka zatiaľ neintervenovala, ale v prípade potreby tomu tak urobí.

SNB na svojom zasadnutí trhy neprekvapila a ponechala základnú úrokovú sadzbu na – 0,75%. Thomas Jordan na tlačovej konferencii novinárom povedal, že banka už začala na FX trhu intervenovať, ale znižovanie sadzieb momentálne nie je na programe dňa.

V piatok oznámila RBA historicky svoje prvé kvantitatívne uvoľňovanie . Centrálna banka začne kupovať austrálskej vládne dlhopisy v objeme piatich miliárd austrálskych dolárov a bude sa jednať o dlhopisy so splatnosti medzi dvoma až ôsmimi rokmi.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.