Kanadská centrálna banka ponechala na svojom aprílovom zasadnutí podľa očakávaní úrokovú sadzbu na 0,25%. BOC však prekvapila trhy oznámením, že chce znížiť nákupy aktív zo 4 mld. CAD týždenne na 3 mld. Banka tiež konštatovala, že chce začať navyšovať úrokové sadzby už ku koncu roka 2022. Trh ohodnotil zasadnutie BoC ako jastrabie, keď americký dolár voči kanadskému zaznamenal vo stredajšej seansu pokles o približne 0,9%.

Miera nezamestnanosti vo Veľkej Británii sa vo februári prekvapivo znížila z 5% na 4,9%. Analytici pritom očakávali, že sa nezamestnanosť kvôli lockdownu zvýši na 5,1%. Hlavným dôvodom, prečo sa nezamestnanosť nezvyšuje, je vládny program pre zachovanie pracovných miest, ktorý by mal byť platný do konca septembra.

Európska centrálna banka ponechala hlavnú úrokovú sadzbu na technickej nule. Program nákupu aktív (Peppy) bol tiež zachovaný. Šéfka ECB Christine Lagardeová však pohrozila, že aj napriek rekordne uvoľnenej menovú politiku môžu byť stimulačné opatrenia ešte rozšírené, ak si to ekonomická situácia v eurozóne bude vyžadovať.

“Pokrok v očkovacích kampaniach a predpokladané postupné uvoľňovanie reštriktívnych opatrení podporujú očakávania silného oživenia ekonomickej aktivity počas roka 2021,” dodala Lagardeová.

Podľa nemenovaných zdrojov z Bieleho domu chce americký prezident Joe Biden zvýšiť daň z kapitálových ziskov pre bohatých Američanov zo súčasných 20% na približne 40%, čo spôsobilo výpredaje na akciových trhoch. Toto zvýšenie dane by sa však týkalo osôb, ktoré majú ročný príjem nad 1 mil. USD, čo predstavuje okolo 0,3% Američanov. Nie je tajomstvom, že Biden tiež uvažuje o zvýšení korporátnych daní, či zvýšením daní z nehnuteľnosti pre osoby s príjmom nad 400 tis. USD ročne.

Ruská centrálna banka sa rozhodla kvôli vysokej inflácii a znižovaniu hodnoty rubľa už druhýkrát v tohtoročnom roku navýšiť základnú úrokovú sadzbu, tentoraz došlo na zvýšenie sadzby o pol percentuálneho bodu . Banka tiež informovala, že sa nemusí jednať o posledný “hike” v tomto roku, pretože podľa nového výhľadu očakáva, že sa inflácia bude v tohtoročnej roku pohybovať okolo 4,7% – 5,2%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.