Hrubý domáci produkt Talianska zaznamenal v druhom štvrťroku medziročný pokles o 12,8%. Medzikvartálne dokonca HDP pokleslo o viac ako 17%. Ide tak o najhorší prepad od doby, keď sa v Taliansku tento údaj meria (1960).

Podľa predbežných odhadov sa inflácia v eurozóne v auguste znížila o 0,2%. Spotrebiteľské ceny tak prvýkrát klesli od roku 2016. Podľa analytikov by kvôli poklesu inflácie mohla ECB pristúpiť k ešte viac uvoľnené politike.

Z prieskumu spoločnosti Caixin / Markit vyplynulo, že index nákupných manažérov v Číne v auguste posilnil z 52,8 bodu na 53,1 bodu. Index sa tak už štvrtý mesiac nachádza nad dôležitou hranicou 50 bodov , ktorá oddeľuje rast aktivity od poklesu.

Austrálsky hrubý domáci produkt zaznamenal v druhom štvrťroku rekordný pokles o 6,3% a tamojšia ekonomika sa tak dostala prvýkrát od roku 1991 do recesie. Austrálsky minister financií Josh Frydenberg však napriek tomu uviedol, že austrálska ekonomika si v čase pandémie viedla lepšie ako väčšina ostatných rozvinutých krajín.

Nemecká vláda oznámila, že na základe testov vykonaných v laboratóriu nemeckej armády, bol ruský opozičný politik Alex Navalnyj otrávený novičokom. Predstavitelia Európskej únie a NATO pohrozili ďalšími sankciami . Rubeľ na túto správu reagoval oslabením, kedy voči americkému doláru v stredu poklesol o približne 2,5%.

V poslednom obchodnom dni tohto týždňa boli zverejnené dáta o trhu práce v Spojených štátoch. NFP report priniesol solídne čísla, keď mimo poľnohospodárstva bolo vytvorených 1,3 mil. pracovných miest, konsenzus však očakával rovných 1,4 mil. pracovných miest. Miera nezamestnanosti v auguste potom klesla z 10,2% na 8,4%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.