Apple už nie je najhodnotnejšou firmou sveta. Kryptomeny zažívajú ťažké časy

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 13.05.2022

DomovSprávyApple už nie je najhodnotnejšou firmou sveta. Kryptomeny zažívajú ťažké časy

Americký technologický gigant Apple vo štvrtok stratil svoju pozíciu najhodnotnejšej firmy sveta. Na čele ho vystriedala ropná spoločnosť Saudi Aramco zo Saudskej Arábie. K štvrtkovému uzavretiu obchodnej seansy bola trhová kapitalizácia Saudi Aramco podľa Dow Jones Market Data 2,383 bilióna USD. Apple dosiahol výšku 2,307 bilióna USD.

Začiatkom januára, kedy bol “pandemický” rast technologických akcií stále v plnej sile, sa spoločnosť Apple dokonca krátko dostala na trhovú kapitalizáciu približne 3 biliónov USD. Zvyšovanie úrokových sadzieb však teraz znižuje atraktivitu cenných papierov technologických spoločností. Akcie Apple od začiatku roka zaznamenali pokles zhruba o 20 %.

V stredu bol menovaný nový guvernér Českej národnej banky. Stal sa ním Aleš Michl, ktorý aktuálne pôsobí ako člen bankovej rady ČNB. Počas slávnostnom ceremoniáli na Pražskom hrade bol menovaný do funkcie prezidentom Milošom Zemanom. A to na šesť rokov s účinnosťou od 1. júla 2022. Aleš Michl bude v poradí piatym guvernérom Českej národnej banky.

Index spotrebiteľských cien v Spojených štátoch v apríli vykázal rast o 8,3 %. Je to o niečo viac, ako 8,1 % nárast, ktorý predikovali ekonómovia. Inflácia cien je tak aj naďalej blízko 40-ročného maxima zaznamenaného v marci. Takzvaný jadrový index spotrebiteľských cien, ktorý nezahŕňa ceny potravín a energií, si pripísal 6,2 % oproti očakávaniam vo výške 6 %. Zo zverejnených dát možno vydedukovať, že inflácia v Spojených štátoch už pravdepodobne dosiahla vrchol, ale cenové tlaky budú pravdepodobne pretrvávať. Akciové trhy na tieto výsledky zareagovali negatívne.

Guvernér francúzskej centrálnej banky François Villeroy v rozhovore pre tamojšiu rozhlasovú stanicu France Inter uviedol, že ECB by mohla pristúpiť k prvému zvýšeniu už tento rok v lete. Podobné rétoriky sme sa tiež dočkali zo strany šéfky ECB Christine Lagardeovej. Za jastrabími komentármi centrálnych bankárov stojí najmä vysoká inflácia v eurozóne, ktorá sa v apríli vyšplhala na rekordných 7,5 %.

Kryptomeny zažívajú v posledných dňoch silné výpredaje. Náladu na trhu kryptomien ovplyvňuje aj kolaps stablecoinu TerraUSD, u ktorého jeho tvorcovia plánovali, že bude naviazaný na americký dolár v pomere jedna ku jednej. Cena tejto kryptomeny sa však prepadla k 30 centom. Stablecoiny sú digitálne mince, ktoré sú naviazané na iné aktívum, v tomto prípade na dolár.

Bitcoin sa vo štvrtok dopoludnia prepadol až k hranici 25 400 USD. Následne ale časť strát zmazal. Ceny kryptomien v poslednej dobe čoraz viac kopírujú vývoj na akciových trhoch. Najmä potom vývoj indexu Nasdaq Composite, v ktorom je zastúpených mnoho firiem z odvetvia vyspelých technológií. Veľa z nich je v rastovej fáze, keď ešte nevytvárajú zisk, zato sú závislé na úveroch, ktorými financujú svoj plánovaný rast.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Najčastejšie využívané indikátory pri technickej analýze

Väčšina obchodníkov na burze využíva pri tradingu stratégie vytvorené na základe technickej analýzy a analýzy ceny /grafu. Veľké množstvo traderov takúto analýzu dopĺňa taktiež o indikátory a oscilátory.

Základy investovania do dlhopisov

Dlhopisy spolu s akciami patria najdôležitejšie investičné inštrumenty. Zatiaľ čo pri investovaní do akcií sa stávate akcionárom danej spoločnosti, pri dlhopisoch je vaše postavenie voči spoločnosti výrazne odlišné.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť