Pondelok

Austrálsky premiér Scott John Morrison sa v pondelok zaviazal, že uvoľní 2 miliardy USD na obnovenie škôd, ktoré napáchali požiare.

Podľa prieskumu spoločnosti Sentix dôvera investorov v ekonomiku eurozóny v januári rástla už tretím mesiacom.

Utorok

Agentúra Reuters v utorok zverejnila, že vedúci úradník pre poľnohospodárstvo Han Jun údajne konštatoval, že Čína nezvýši ročné dovozné kvóty na poľnohospodárske produkty z USA.

Irán v noci z utorka na stredu zaútočil v Iraku na dve základne, na ktorých pôsobia americkí vojaci. Americký prezident Donald Trump vo vyhlásení uviedol, že nikto z Američanov ani Iračanov neprišiel o život.

Inflácia vo Švajčiarsku medziročne vzrástla v decembri z -0,1% na 0,2% v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom.

Naopak medziročný rast cien v eurozóne zostal v decembri na 1,3%, čo bolo podľa očakávania trhu.

Maloobchodné tržby v eurozóne zaznamenali v novembri medziročný nárast na 2,2% z 1,7%.

Streda

Nemecké ministerstvo hospodárstva v stredu zverejnilo objem priemyselných zákaziek v Nemecku za november, ktorý klesol o 1,3%, čo predstavuje najvýraznejší pokles od vlaňajšieho júla. Zverejnený údaj bol pomerne prekvapivý, pretože analytici očakávali rast.

Štvrtok

Vicepremiér Liu He vo štvrtok potvrdil, že pôjde do US, aby v období medzi 15. januárom podpísal prvú fázu obchodnej dohody. Obe strany zostávajú v úzkej komunikácii ohľadom konkrétnych dojednaní podpisu zmluvy.

Guvernér BoE Mark Carney oznámil, že odraz britskej ekonomiky, ako niektorí predpovedajú, nie je zaručený. Britský centrálny bankár tiež konštatoval, že členovia MPC diskutovali na zasadnutiach o výhodách krátkodobých stimulov. Momentálne uprednostňovaným scenárom je obmedzené zníženie sadzieb, ak by sa preukázalo, že slabá aktivita môže pretrvať. Fundamenty poukazujú, že došlo k určitému zníženiu neistoty ohľadom brexitu , dodal Carney.

Piatok

Americký prezident Donald Trump v piatok informoval, že druhá časť americko-čínskej obchodnej dohody možno bude hotová až po novembrových prezidentských voľbách.

Miera nezamestnanosti vo Švajčiarsku sa v decembri zvýšila z 2,3% na 2,5%. Analytici pritom očakávali mieru nezamestnanosti na 2,4%.

V Amerike bolo vytvorené o 145 tisíc pracovných miest mimo poľnohospodárstva viac. Miera nezamestnanosti zostala na 3,5%, avšak rast miezd spomalil na 2,9%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.