Americká centrálna banka (FED) ponechala úrokové sadzby na nezmenenej úrovni 2,25%

Prehľad ekonomických a politických udalostí - 9.11.2018

DomovSprávyAmerická centrálna banka (FED) ponechala úrokové sadzby na nezmenenej úrovni 2,25%

EKONOMIKA

AUSTRÁLIA

Hodnota septembrových pôžičiek na bývanie v Austrálii zaznamenala pokles o -1,0% (odh. -0,9%) na úroveň 29,9 miliardy amerických dolárov. Z tejto hodnoty tvorili 20,3 miliardy pôžičky na obytné domy, kým na investičné domy (napr. podniky) sa zobrali pôžičky o hodnote 9,89 miliardy. Minulo mesačná hodnota bola revidovaná mierne nadol z -2,1% na -2,2%.

ČÍNA

Index spotrebiteľských cien (CPI) zostal v októbri na nezmenenej úrovni 2,5% v súlade s odhadmi analytikov. I napriek tomu sa však CPI pohybuje v rámci svojich niekoľkomesačných maxím ( od marca 2018). Stále to však nestačí na inflačný cieľ čínskej centrálnej banky PBOC, ktorý je úrovni 3%.

Slabý domáci dopyt a obchodná neistota Číny s USA boli hlavnými príčinami, prečo sa CPI v októbri nezvýšil. Hore uvedené príčiny sa budú podľa analytikov podieľať len na miernom náraste CPI v strednodobom horizonte.

O niečo horšie skončil index cien výrobcov (PPI). Jeho hodnota +3,3% síce skončila s odhadom trhu, no predsa len ide už o 4 pokles v rade a súčasne pokles z minulo mesačnej hodnoty 3,6% v dôsledku spomalenia domáceho dopytu a výroby. PPI nedokázali naštartovať ani zvyšujúce sa ceny čínskeho importu. Hrozí teda, že PBOC bude nútená zaviesť ďalšie opatrenia na obnovu ekonomického rastu.

FRANCÚZSKO

Priemyselná výroba utrpela v septembri ťažké straty. Výrobný sektor sa prepadol o -2,1% a to predovšetkým kvôli poklesu vo výrobe strojov a zariadení (-3,5%), elektroniky (-1,8%) a transportného zariadenia (-3,8%). Výroba energií i napriek nástupu zimného počasia vzrástla len o 0,1%. Nástup zimného počasia sa podpísal tiež pod prepad v ťažiarenskom sektore (-1,8%). Všetky tieto faktory nakoniec spôsobili to, že sa priemyselná produkcia v septembri prepadla až o -1,8% (odh. -0,3%).

USA

Americká centrálna banka (FED) ponechala úrokové sadzby na nezmenenej úrovni 2,25% v rámci očakávania trhu. Fed pochválil aktuálny stav ekonomiky a trhu práce, ktoré označil za “silné”. Je mierne prekvapujúce, že FED považuje aktuálny stav ekonomiky za dobrý a to i napriek nedávnym veľmi slabým výsledkom maloobchodných tržieb, a taktiež značnému spomaleniu v obchodných investíciách. Fed sa v zápisnici nezmienil ani o vysokej volatilite, ktorá vznikla na finančných trhoch v polovici októbra. Zdá sa, že tieto negatívne faktory nemali žiaden vplyv na pozitívny slovník Fedu, čo Fed potvrdil aj očakávaním postupným zvyšovaním sadzieb v najbližšom období. Na najbližšom zasadnutí Fedu v decembri sa po dnešnom prejave očakáva zvýšenie sadzieb takmer na 100%.

VEĽKÁ BRITÁNIA

Z Británie dnes bolo zverejnených viacero dôležitých ekonomických dát. Najdôležitejšie z nich – HDP skončilo v 3 kvartáli na ročnej báze (1,5% predch. 1,2%) i v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom (0,6% predch. 0,4%) v rámci očakávania trhu a silnejšie v porovnaní s predchádzajúcimi hodnotami. Na kvartálnej báze ( v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom) rástlo britské HDP najrýchlejšie od januára 2017, vplyvom teplejšieho počasia, ktoré naštartovalo osobnú spotrebu obyvateľstva. Výrobná aktivita v stavebníctve vzrástla o 2,1%, celková výroba po slabom druhom kvartáli taktiež vzrástla, hlavne vďaka silnému rastu výroby automobilov. Na druhej strane ale obchodné investície spomalili až o 1,2%. Analytici navyše varujú, že súčasný rast HDP nemá svoje momentum, a preto sa v poslednom 4 kvartáli HDP očakáva jeho pokles.

Priemyselná výroba v septembri na ročnej báze ( 0,0% odh. 0,5%) i na mesačnej báze (0,0% odh. 0,1%) skončila mierne pod odhadmi trhu. Za týmito slabými výsledkami stojí hlavne pokles vo výrobe strojov a zariadení (-2,3%), farmaceutických produktov (-3,2%) a hlavne vlny a hnedého uhlia (-12,3%). Prepad priemyselnej produkcie z veľkej časti mierne zmiernil nárast výroby transportných zariadení (+2,3%) a chemických produktov (+2,0%).

Britská obchodná bilancia v septembri i naďalej zostáva v obchodnom deficite (-9,73 mld. GBP odh -11,25 mld. GBP). Ide však o najmenší obchodný deficit od novembru 2015, na ktorom znížení sa z hlavnej časti podieľal predaj áut z Británie do neeurópskych krajín, ktorý v porovnaní s minulým mesiacom vzrástol až o 1 miliardu libier. Navyše, hodnota importu áut do Británie klesla až o 1,7 miliardy libier. Tieto dva fakty mali najväčší vplyv na signifikantnom zlepšení obchodnej bilancie Británie.

POLITIKA

NEMECKO

Nemecké spoločnosti dôverujú menej v budúci rast svetovej ekonomiky. Vyplýva to z prieskumu v ktorom počet spoločnosti, ktoré veria v rast svetovej ekonomiky poklesol z 40% na 27%.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Podielové fondy vs. indexové ETF fondy – aké sú najnovšie trendy?

Vedeli ste, že pokiaľ máte záujem investovať prostredníctvom podielových fondov, tak máte na výber z viac ako 119 tisíc otvorených podielových fondov? Áno, tak populárne je investovanie prostredníctvom podielových fondov vo svete.

Čo sa oplatí viac – obchodovať na burze alebo investovať?

Oplatí sa venovať tradingu / obchodovaniu na burze alebo radšej investovať? Túto otázku si kladie veľké množstvo ľudí a preto vám prinášame článok, ktorý vám objasní, čo sa vám vo vašej situácii oplatí viac.

Najčastejšie využívané indikátory pri technickej analýze

Väčšina obchodníkov na burze využíva pri tradingu stratégie vytvorené na základe technickej analýzy a analýzy ceny /grafu. Veľké množstvo traderov takúto analýzu dopĺňa taktiež o indikátory a oscilátory.

Ako na obchodovanie na páku

Pákový efekt umožňuje traderovi obchodovať s vyššou sumou, akou disponuje na svojom účte. Takéto obchodovanie je pravdaže na úkor vyššieho rizika. Má avšak zmysel využívať páku? Ak áno, ako na to?

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť