Akciové trhy zažívajú najhoršie obdobie od krízy. Strach z koronavírusu zatvára školy

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 28.02.2020

DomovSprávyAkciové trhy zažívajú najhoršie obdobie od krízy. Strach z koronavírusu zatvára školy

Talianske úrady minulý týždeň v nedeľu kvôli šíreniu koronavírusu nariadili uzavrieť na týždeň školy a zrušiť športové stretnutia vrátane futbalových zápasov v Sérii A. V Benátkach bol dokonca zrušený aj tradičný karneval.

Z prieskumu, ktorý v utorok zverejnila Čínska asociácia malých a stredných podnikov, vyplýva, že okolo 60% čínskych firiem je schopných uhradiť bežné výdavky iba jeden až dva mesiace, než im dôjdu finančné zdroje.

Americký minister financií Steven Mnuchin oznámil, že hlavným zameraním USA v tomto roku bude uzavretie obchodnej dohody s Veľkou Britániou. Podľa ministra digitálne daň, ktorú sa snaží zaviesť Európa, bude diskriminovať americkej spoločnosti. Britský premiér Boris Johnson potom dodal, že chce začať obchodné rozhovory s USA do 14 dní.

Americká centrálna bankárkou Loretta J. Mester sa nedomnieva, že je teraz potrebné znižovať sadzby a súčasnú inverzné výnosovú krivku na amerických dlhopisoch nepovažuje za signál blížiace sa recesie.

Americký prezident Donald Trump v stredu požiadal kongres o 2,5 miliardy USD kvôli koronavírusu.

Robert Holzmann z ECB informoval, že centrálna banka minulý týždeň viedla rozsiahlu diskusiu o inflačnom cieli, ktorý by mal zostať nezmenený na 2%.

Neskôr sa o slovo prihlásila aj súčasná guvernérka ECB Christine Lagardeová, ktorá konštatovala, že úroveň dôvery v euro je kriticky dôležitá. Guvernérka ďalej dodala, že víta nemecké opatrenia určené na podporu hospodárstva.

Zástupca guvernéra pre finančnú stabilitu BoE Jon Cunliffe vo štvrtok oznámil, že zaznamenal inflačné tlaky, ktoré prichádzajú z trhu práce.

Christian Hawkesby z RBNZ sa domnieva, že monetárna politika nie je tým správnym nástrojom pre reakciu na spomalenie ekonomiky vplyvom koronavírusu. Novozélandská vláda má mnoho nástrojov, ktoré by mohli pomôcť tamojšej ekonomike, dodal bankár.

Súhrnný index ekonomickej nálady v eurozóne sa vo februári zvýšil z 102,6 bodu na 103,5 bodu. Napriek šírenie koronavírusu vzrástla dôvera európskych spotrebiteľov aj dôvera v priemysle.

V piatok boli zverejnené inflačné údaje z Nemecka za február, ktoré poukázali na medziročnej zrýchlenie spotrebiteľských cien z 1,6% na 1,7%.

Nezamestnanosť potom v najväčšej európskej ekonomike zostala na 5% podľa odhadov analytikov oslovených agentúrou Reuters.

Akciové trhy zažívajú tento týždeň najhoršie obdobie od roku 2008, konkrétne od finančnej krízy. Investori utekajú a hľadajú útočisko pre svoj kapitál v tzv. “bezpečných prístavoch” ako zlato alebo dlhopisy. Najviac zasiahnuté sú rastové špekulatívne akcie, ktoré sa tešili vysokej obľube koncom roka 2019, kedy pozitívne vyhliadky nastavili trhy to módu “risk-on”.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Kapitálové životné poistenie – správna dlhodobá investícia?

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Základy investovania do dlhopisov

Dlhopisy spolu s akciami patria najdôležitejšie investičné inštrumenty. Zatiaľ čo pri investovaní do akcií sa stávate akcionárom danej spoločnosti, pri dlhopisoch je vaše postavenie voči spoločnosti výrazne odlišné.

Čo sa oplatí viac – obchodovať na burze alebo investovať?

Oplatí sa venovať tradingu / obchodovaniu na burze alebo radšej investovať? Túto otázku si kladie veľké množstvo ľudí a preto vám prinášame článok, ktorý vám objasní, čo sa vám vo vašej situácii oplatí viac.

Ako investovať do ETF fondov

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť