Akcie na vzostupe vďaka vyčkávaniu Fedu, americký dolár naopak strácal

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 1.02.2019

DomovAkcie na vzostupe vďaka vyčkávaniu Fedu, americký dolár naopak strácal

Pondelok

V pondelok vydala BoJ svoj zápis z posledného zasadnutia, ktoré sa konalo v decembri. Zápis žiadne výrazné zmeny nepriniesol a vyzeral zhodne ako predchádzajúce zápisy, kde banka avizovala, že bude pokračovať v extrémne uvoľnenej monetárnej politike, kým nedosiahne svoj inflačný cieľ. Jeden z členov sa dokonca vyslovil, že kvôli slabej inflácii je potrebné ešte viac uvoľniť menovú politiku.

Čínsky premiér Li konštatoval, že ekonomika jeho krajiny je odolná. Ďalej dodal, že ekonomika má potenciál a dostatok priestoru pre rast a vláda sa pokúsi urobiť všetko, čo je v jej sile, aby nedošlo k drastickému prepadu ekonomiky.

K slovu sa tiež dostal šéf ECB Mario Draghi, ktorý potvrdil, že makroekonomické dáta, ktoré v poslednom čase prichádzali z eurozóny, boli horšie než centrálna banka vo svojich prognózach očakávala. Podľa Draghiho by sa ekonomika mala dostať opäť na svoju rastovú trajektóriu predovšetkým vďaka podporným podmienkam financovania, priaznivej dynamike na trhu práce a rastúcim mzdám. Kvôli poklesu cien ropy z konca minulého roka sa “Super Mario” domnieva, že by inflácia mohla v nasledujúcich mesiacoch poklesnúť.

Člen bankovej rady RBA Ian Harper novinárom v utorok povedal, že ďalším krokom centrálnej banky by mal byť hike, čo je v rozpore s tým, čo trh očakáva. V trhu je totiž započítaná 50% šanca na cut do konca roka.

Britskí poslanci v utorok schválil, že brexit nebude odsunutý na neskorší termín a britskej premiérke teda nezostáva nič iné, než sa pokúsiť dohodnúť s EÚ lepšie podmienky odchodu ako doteraz. Mayová to však bude mať ťažké, pretože ako francúzsky prezident, tak aj Kurz, Junker a ďalší vrcholní predstavitelia EÚ zatiaľ nechcú vyjednávať o novej dohode.

Streda

V stredu sme sa dočkali indexu spotrebiteľských cien z Austrálie, ktorý prekvapivo dopadol o niečo lepšie, než sa očakávalo. CPI tak vo štvrtom štvrťroku vzrástlo medziročne o 1,8% a očakávanie trhu bolo nastavené na nárast o 1,7%.

Streda nám tiež priniesla prvé zasadnutie FOMC v tomto roku, ktoré sa nieslo v holubičom tóne. Banka podľa očakávaní ponechala jednohlasne svoju základnú úrokovú sadzbu bez zmeny a oznámila, že bude trpezlivá v ďalších svojich krokoch kvôli spomaľujúce globálnej ekonomike, finančným podmienkam (myslené prepad akciového trhu) a tlmené infláciu. Ďalej vo vyhlásení banka konštatovala, že sú riziká ekonomiky vyrovnané. V septembri minulého roka banka odhadovala, že tento rok prikročí k trojitému zvýšeniu sadzieb. Teraz to však vyzerá, že dôjde maximálne k dvojitému zvýšeniu sadzieb.

 

Akcie na vzostupe vdaka vyckavaniu Fedu americky dolar naopak stracal 2 Akcie na vzostupe vďaka vyčkávaniu Fedu, americký dolár naopak strácal

Guvernér Fedu, Jerome Powell, potom na tlačovej konferencii oznámil, že spomalenie svetovej ekonomiky bolo spôsobené predovšetkým Čínou a Európou. 

Ekonomika USA je podľa guvernéra Powella aj naďalej silná. Nedávny vývoj vo svete si však vyžaduje trpezlivosť zo strany FOMC, a preto sa členovia rady FOMC rozhodli pre “wait and see”, dodal Powell. Rovnako ako Draghi, tak i Powell očakáva zníženie inflácie kvôli poklesu cien ropy z minulého roka. Trhy vyhodnotili zasadnutie ako holubičí a americký dolárový index (DXY) poklesol v stredu o 0,30%. Naopak americké akciové indexy zaznamenali pomerne solídne zisky. Najlepšie sa viedlo technologickému indexu Nasdaq 100, ktorý vyskočila o 2,64%.

Štvrtok

Vo štvrtok sa dostalo Taliansko do technickej recesie, keď zaznamenala pokles svojej ekonomiky v dvoch po sebe nasledujúcich štvrťrokov. Talianske HDP sa vo štvrtom štvrťroku minulého roka prepadlo o 0,2%. Analytici pritom očakávali pokles o 0,1%.

Člen ECB Weidmann konštatoval, že nemecké HDP v tomto roku by malo byť výrazne pod 1,5% a zlá dáta z makroekonomiky by nejakú dobu mohli pokračovať.

Piatok

V piatok bola zverejnená inflácia z eurozóny, ktorá v januári medziročne klesla z 1,6% na 1,4%. Jadrová inflácia naopak zaznamenala miernejší nárast z 1,0% na 1,1%. Zo Spojených štátov sme sa dočkali počtu zamestnancov mimo poľnohospodárstva (NFP), ktoré boli na hodnote 304 tisíc, čo bolo o veľa nad odhadmi trhu (165 tisíc). Miera nezamestnanosti sa naopak v januári zvýšila z 3,9% na 4%.

 

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Ako na obchodovanie na páku

Pákový efekt umožňuje traderovi obchodovať s vyššou sumou, akou disponuje na svojom účte. Takéto obchodovanie je pravdaže na úkor vyššieho rizika. Má avšak zmysel využívať páku? Ak áno, ako na to?

Stavebné sporenie – dá sa veriť online kalkulačkám?

Majú online kalkulačky stavebného sporenia nejakú výpovednú hodnotu, alebo sú len marketingovým ťahom stavebných sporiteľní? Rozhodli sme sa to overiť a prinášame vám detailný prehľad toho, ako vychádza stavebné sporenie v roku 2019.

Základy technickej analýzy

Technická analýza predstavuje spôsob analýzy ceny podkladového aktíva s cieľom predikcie jej budúceho vývoja ceny. Technická analýza sa zameriava čisto na cenu (graf) a historické dáta a ukazovatele.

Kapitálové životné poistenie – správna dlhodobá investícia?

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Základy investovania do dlhopisov

Dlhopisy spolu s akciami patria najdôležitejšie investičné inštrumenty. Zatiaľ čo pri investovaní do akcií sa stávate akcionárom danej spoločnosti, pri dlhopisoch je vaše postavenie voči spoločnosti výrazne odlišné.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť